Mlada garešnička sportašica je najbolja na svijetu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Ena Katalenić dolazi iz Garešnice, upravo je završila drugi razred opće gimnazije, ali ono po čemu se razlikuje od većine svojih vršnjakinja i vršnjaka je to što je vrhunska sportašica.

Ena je svjetska juniorska prvakinja u savateu u kategoriji Assaut, a na svjetski tron se popela na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Sloveniji. Na putu do zlata morala je pobijediti u pet borbi uključujući finalnu u kojoj je bila bolja od Francuskinje.

-Bilo je dosta natjecatelja iz Francuske protiv kojih smo se teško borili jer su jači od nas. Konkurentice su bile zasluženo na Svjetskom prvenstvu, bile su jako dobre i mogu biti sretna što sam ih pobijedila. Bilo je teško jer je bilo i dosta sparno, ali mogu biti zahvalna na tome što sam bila tamo – opisuje natjecanje Katalenić.

Foto: Facebook Savate klub Šan

 

Njena medalja jedna je od deset koliko su ih hrvatske reprezentativke i reprezentativci osvojili pri čemu su sjajne nastupe imali njeni klupski kolegice i kolege iz Savate kluba Šan Garešnica pod vodstvom trenera Nenada Šarca. Tomislav Kranjec je u kategoriji do 70 kg također osvojio zlato, Domagoj Kunješić je u kategoriji do 80 kg uzeo srebro, a brončane medalje su osvojili David Štokić u kategoriji do 52 kg, Tomislava Krivec u kategoriji do 65 kg i Benjamin Božinić u kategoriji do 75 kg. Kako je Ena Katalenić na posljednja dva velika natjecanja uzela broncu priželjkivala je bolji rezultat, ali se zlatu u svojoj kategoriji do 60 kg ipak nije nadala.

-Ne treba na natjecanje otići s prevelikim očekivanjima jer uvijek postoje bolji borci od vas, netko tko je više vježbao, tko možda ima više sreće taj dan, više samopouzdanja, više želje od vas, puno je faktora. Da sam osvojila i drugo mjesto to bi bio velik uspjeh, sve je bolje od trećeg mjesta koje sam uzela lani i želim napredovati za barem jedno mjesto – priča mlada sportašica.

Iako se savateom bavi tek tri i pol godine može se pohvaliti impresivnim rezultatima, pa je tako osvojila treće mjesto na Svjetskom kadetskom kupu prije dvije godine, lani je bila treća na Europskom prvenstvu, zlatna je bila na natjecanjima u Mađarskoj i Austriji, proglašena je najboljom juniorkom Garešnice za 2022., ali i najboljom juniorkom Hrvatske u savateu u kategoriji Assaut za 2022. No, ova skromna i samozatajna djevojka svoje uspjehe ne voli isticati, a na pitanje broji li više medalje, kaže kako joj nisu bitna odličja već joj je važnije da je ona zadovoljna time kako je odradila borbu.

-Bitno mi je kako sam izvela natjecanje i koliko sam uspjela primijeniti naučeno, pa zato većinom i nisam zadovoljna uspjesima bez obzira što su to i prva mjesta. Ja sam sretnija kada uspijem primijeniti ono što me trener naučio i što smo vježbali nego zbog osvojene medalje – kaže Ena dok joj se još sliježu dojmovi iz Slovenije.

 

Europsko prvenstvo; Foto: privatna arhiva

 

Kako je riječ o borilačkom sportu unatoč zaštitnoj opremi koju mlađi uzrasti imaju (kacige, štitnici za zube, potkoljenice, grudi i genitalno područje) udarci se ne mogu izbjeći.

-Udarci se ne mogu uvijek kontrolirati pogotovo kada na natjecanju udari adrenalin i trema dogodi se da se udari na kriva mjesta i prejako – priča Katalenić koja je tako i sama u školu dolazila s modricama, pa i popucanim kapilarima u oku, ali to je, smije se, normalno. Modrice su praktički sastavni dio opreme.

Sastavni dio je i naporan rad, uoči natjecanja trenira svih sedam dana u tjednu i po dva puta dnevno, a inače četiri do pet puta tjedno, a i nakon Svjetskog prvenstva je od trenera dobila sedam dana slobodnog nakon čega se vraća treninzima. Tijekom praznika je lakše, ali unatoč punom rasporedu Ena uspješno ‘gura’ sport i školske obveze.

-U gimnaziji ima dosta predmeta, ali pokušavam sve uskladiti i ne dopustiti da mi se sve zgusne i da ne izostajem previše s nastave i s treninga jer je to teško nadoknaditi. Treba sve rješavati na vrijeme i onda se sve nekako slegne – objašnjava Katalenić kako raspoređuje obveze.

 

Foto: privatna arhiva

 

Prije savatea je igrala rukomet i odbojku, ali ju ti sportovi nisu privukli dok je savate bio ljubav na prvi udarac.

-Adrenalin kada se uđe u ring je nešto jedinstveno, a i treninzi su meni način da izbacim lošu energiju. Prijatelji su mi tamo i jednostavno je u klubu obiteljska energije i mislim da je to sport koji sam čekala – smije se perspektivna sportašica.

Stoga ne čudi da Ena Katalenić, svjetska juniorska prvakinja u savateu, ne želi stati isključivo na tome da je natjecateljica.

-Htjela bih kada napunim 18 položiti za trenericu i sutkinju. Htjela bih probati suditi, ali i pomoći treneru dok je u kutu, želim mu biti savjetnica. Želim probati sve u tom sportu – otkriva svoje planove mlada sportašica, a sigurni smo da je za nju ovo tek početak uspješne sportske priče.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!