Upisi u vrtiće: U Bjelovaru najlošija situacija, evo kako je u drugim gradovima i općinama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tema upisa u vrtiće ne prestaje biti aktualna u medijskim napisima. U Zagrebu čak 3000 djece je ostalo “ispod crte” dok se u Bjelovaru radi o brojci od 196 djece. Njih 163 je jasličke dobi od čega je 120 djece čija oba roditelja rade, stoga roditeljima koji nemaju opciju “bake servis” situacija je teška.

Manji gradovi odnosno općine u nešto su boljim pozicijama, no prije svega treba napomenuti da svi gradovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za roditelje i djecu na raspolaganju imaju dječje vrtiće kao i gotovo sve općine. U nekim općinama poput Bereka i Velike Pisanice vrtići se grade, a u projekt gradnje planiraju ići i Kapela te Štefanje.

Čazmanski Dječji vrtić “Pčelica” upisao je svu djecu i sve molbe roditelja su zadovoljene.

– Nemamo listu čekanja ni ove godine. Od nove pedagoške godine vrtić će polaziti 265 čazmanskih mališana. Trudimo se da sve bude u redu i da su svi zadovoljni. Isto tako, proširujemo se pa ćemo imati i područni objekt u Dragancu, prvom mjestu do grada Čazme – poručili su iz DV “Pčelica”.

U daruvarskom Dječjem vrtiću “Vladimir Nazor” ostalo je neupisane djece, ali ne previše.

– Stiglo nam je 76 zahtjeva. Dva zahtjeva su stavljena na listu čekanja iz razloga što djeca 31. kolovoza neće imati punih godinu dana pa prema pravilniku ne ostvaruju uvjete za upis. Tako da će ta djeca moći u vrtić tek kada navrše godinu dana. Četiri zahtjeva stavljena su na listu čekanja jer podnositelji zahtjeva imaju prebivalište na području druge općine, a kapacitet mjesta nam je ograničen. Djece s odgodom imamo ukupno sedam. Svi ostali zahtjevi pozitivno su riješeni tako da je od 76 zahtjeva, upisano 62 djece dok ih 14 nije upisano. Jako mali broj djece je ostao neupisan, a radi se o djeci čiji roditelji ne rade. To ne znači da neupisana djeca tijekom godine možda neće biti upisana jer u slučaju da se primjerice netko odseli, odmah na red dolazi sljedeće dijete s liste čekanja – kažu u DV “Vladimir Nazor”.

Matični vrtić Garešnica odnosno Dječji vrtić “Maslačak” ima tri područna odjela i to u Garešničkom Brestovcu, Hercegovcu te od nedavno u Velikoj Trnovitici. Isto tako, u Garešnici su dva objekta dječjeg vrtića što je na kraju zbroj od pet objekata

– U Garešničkom Brestovcu sva su djeca upisana u vrtić. Problema malo imamo u Hercegovcu, ali to nije novost jer tamo ima dosta djece, malo je mjesta, a puno zahtjeva za jaslice. Ukupno nam je 14 djece ostalo neupisano i to je jaslička dob, a oko 80 djece je upisano. No, mi imamo upise tijekom cijele godine i kako ćemo djecu koja napune tri godine prebacivati u stariju skupinu, tako će biti više mjesta u jaslicama. Pokušat ćemo zato sve upisati najkasnije do nove kalendarske godine – kažu u vrtiću.

Upisi u Dječji vrtić “Ivančica” u Ivanskoj trajali su od 8. do 21. svibnja 2023. godine.

– Ove godine interes roditelja za smještaj djece u naš vrtić bio je dosta velik, veći od slobodnih kapaciteta kojima vrtić trenutno raspolaže. Slobodnih kapaciteta za upis u pedagošku godinu 2023./2024. je bilo osam, a pristiglih prijava je bilo 31. Kako Općina Ivanska ulaže dosta truda i osigurava sredstva za samo funkcioniranje Dječjeg vrtića na zadovoljstvo svih korisnika usluga vrtića i samih zaposlenika, tako je ove godine planiran početak radova proširenja vrtića za jednu odgojno-obrazovnu skupinu kako bi se svi koji su ostali trenutno bez svog mjesta u vrtiću naknadno mogli upisati – navode u DV “Ivančica”.

U Općini Rovišće bila je velika navala za vrtić, potvrdio nam je načelnik Slavko Prišćan. Unatoč izgradnji novog vrtića i obnovi staroga, dio djece ipak je za sada ostao bez vrtića.

– Primili smo 23 prijave za jaslice dok imamo samo šest slobodnih mjesta. Što se tiče starije skupine, mjesta je 13 dok nam je prijava stiglo 18 – kaže Prišćan svjestan problema s brojkama. No, ipak, poduzimaju sve kako bi što više djece upisali u vrtić.

– Ići ćemo na dodatno zapošljavanje kako bismo mogli otvoriti još jednu vrtićku grupu, a sve kako bi što više djece moglo pohađati vrtić. Nije jednostavno, ali trudimo se na razne načine pomoći – rekao je.

U Dječjem vrtiću “Sunce” Đulovac upisano je 32 djece i to one predškolske dobi. Dječji vrtić “Tratinčica” Grubišno Polje upise će imati tek sredinom srpnja pa nam podatke o upisima nisu mogli dostaviti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!