Županija osigurala novih 317 tisuća eura za poljoprivrednike, donosimo detalje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija danas je raspisala Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2023. godinu, a raspisivanje poziva župan Marko Marušić je najavio na gospodarstvu poljoprivrednika Tihomira Čudine u Lasovcu.

Kako je kazao župan Marušić, cilj Županije je putem ovih mjera pomoći županijskim poljoprivrednicima. Da ove mjere sve više prepoznaju sami poljoprivredni proizvođači svjedoče i konkretni podaci. Naime, dok je na ovaj javni poziv za 2021. godinu pristiglo 460 zahtjeva, lani su u Županiji zaprimili njih čak 860.

– Zadovoljstvo mi je danas biti u Lasovcu i najaviti raspisivanje Javnog poziva za potporu našim malim poljoprivrednicima. Nakon javnog poziva za kreditiranje proljetne sjetve i javnog poziva za kreditiranje stočarske proizvodnje koje smo raspisali tijekom ove godine, danas raspisujemo i treći javni poziv i to za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2023. godinu. Njegova ukupna vrijednost je 317 tisuća eura, a poljoprivrednici se mogu javiti za ukupno 11 mjera, odnosno 18 namjena. Siguran sam da ćemo na ovaj način barem malo pomoći našim poljoprivrednicima – kazao istaknuo je župan Marušić dodavši kako su ove mjere kreirane u suradnji s poljoprivrednicima kako bi sredstva bila iskorištena na najbolji mogući način te pozvavši sve poljoprivrednike da prouče poziv i da se prepoznaju.


Zlatko Pavičić, županijski pročelnik za poljoprivredu pojasnio koje su nove mjere uvedene ove godine.

– Mjere koje su prošle dvije godine raspisivane, a koje su se najviše koristile su bile za biljnu i voćarsku proizvodnja, navodnjavanje, ekološku poljoprivredu, kao i subvencije za certifikate, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta te potpore pčelarima. Dvije nove mjere koje donosi ovogodišnji javni poziv su potpora za kupnju uzgojno valjanih junica za proizvodnju mlijeka te potpora za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica iz vlastite proizvodnje. Sami prijavitelji će moći dobiti 265 eura po jednoj junici, odnosno 30 posto iznosa, a maksimalni iznos koji poljoprivrednik može dobiti je 1300 eura. U pozivu za 2023. godine su istaknuti mladi poljoprivrednici koji će dobiti 40 posto predviđenog iznosa. Javni poziv raspisan je do 30. studenog, odnosno do iskorištenja sredstava – kazao je Pavičić.

Raspisivanje ovog javnog poziva pozdravio je i načelnik Općine Šandrovac na čijem se području nalazi naselje Lasovac. Kako je kazao, broj stoke je iz godine u godinu u opadanju, a upravo su zato ovakve mjere neizmjerno važne.

-Broj stoke neumoljivo pada iz godine u godinu, a bojim se da je taj trend teško zaustaviti. On nije zahvatio samo Hrvatsku, već čitavu Europu. Naime, riječ je o specifičnom poslu koji zahtijeva obiteljski trud, a radne snage je sve manje jer je sve manje onih koji žele obavljati taj posao. Upravo zato zahvaljujem Bjelovarsko-bilogorskoj županiji što pomažu našim poljoprivrednicima – istaknuo je Halauš.

Mjere Županije već godinama koristi Tihomir Čudina čije je gospodarstvo danas posjetio župan Marušić.

– Županija nam pomaže. Prošle godine smo po prvi put koristili mjeru koja se odnosi na subvenciju umjetnog osjemenjivanja za 20 grla, već godinama koristimo mjeru za subvenciju osiguranja usjeva, a zadnje dvije godine smo korisnici i subvencije za kreditiranje proljetne sjetve. Nažalost, kod nas je prisutan trend smanjivanja broja grla i to ponajviše zbog nedostatka radne snage. Nitko neće raditi na selu. Pokušali smo naći radnika, no kako to nismo uspjeli, odlučili smo se na smanjivanje broja grla – kazao je Čudina čije gospodarstvo sada broji 20 muznih krava, a obrađuje 40 hektara zemlje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!