Grad Bjelovar kreće u zaštitu Moto budnice: Zaslužuje da bude nematerijalno kulturno dobro

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tradicionalna budnica koja posljednjih godina u Bjelovaru okupi i oko 800 motorista iz cijele Hrvatske, jedinstven je događaj koji se održava u ranu zoru 1. svibnja u povodu Praznika rada i upravo radi te posebnosti, želja je zaštiti ga kao nematerijalno kulturno dobro – naveli su iz Grada Bjelovara.

-O tome se raspravljalo na sastanku, kojega je uime Grada predvodio zamjenik bjelovarskoga gradonačelnika Igor Brajdić, koji je okupio sve relevantne ustanove i pojedince kako bi prikupili potrebne materijale. Uz Grad Bjelovar, u svemu sudjeluju i Moto klub Bjelovar, koji je i organizator budnica niz godina, Državni arhiv Bjelovar, Konzervatorski odjel u Bjelovaru pri Ministarstvu kulture i medija te Gradski muzej Bjelovar. Prikupljeni materijali bit će upućeni u Ministarstvo kulture i medija, kaže zamjenik Brajdić.

Naglasio je važnost za kulturu Bjelovara da se budnica zaštiti kao nematerijalna kulturna baština te se nada se da će se uspjeti dokazati povijest i tradicija moto budnice u našem gradu na temelju arhivskih zapisa i fotografija o njezinu održavanju u Bjelovaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!