Župan Marušić: Uvodimo kvalitetni autobusni javni prijevoz u sve kutke županije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija podiže cestovni autobusni javni prijevoz na puno višu razinu nakon čega će biti dostupan širem stanovništvu i nakon čega će stanovnici županije lakše i brže moći doći do željenog grada ili općine.

Riječ je o javnoj usluzi na kojoj iz Županije već duže vrijeme intenzivno rade, ali kako kaže župan Marko Marušić, nakon brojnih razgovora, odlazaka na teren, ispitivanja stvarnog stanja i potreba došlo se do zadovoljavajućeg modela.

Stanovnici lakše i brže do željene destinacije

-Pripremili smo kvalitetan model prijevoza i vjerujem da će ga Županijska skupština usvojiti. Naime, ovom javnom uslugom će, osim srednjoškolaca, i ostali stanovnici iz ruralnih krajeva županije putem cestovnog autobusnog javnog prijevoza moći doći do gradova, općina i željenih destinacija – kazao nam je župan Marušić koji je dodao da će se na ovu javnu uslugu Županije priključiti i Grad Bjelovar.

U Županijski model ulazi i Grad Bjelovar

-Ova javna usluga koju uvodi Županija omogućit će i Gradu Bjelovaru da sebi osigura gradski javni prijevoz s kojim će si povezati središte grada s prigradskim naseljima. Dakle, u ovaj naš model ulazi i Bjelovar što nam je također drago – kazao je župan Marušić i dodaje da će ugovor biti potpisan s Ministarstvom mora prometa i infrastrukture i s prijevoznicima.

Županija snosi cijeli trošak sufinanciranja

-Javnu uslugu ministarstvo će sufinancirati sa 75 posto, a mi iz Županije sa 25 posto. Prvotni prijedlog bio je da spomenuti dio od 25 posto podijele s nama općine i gradovi no u konačnici smo odlučili da Županija snosi cijeli trošak što iznosi nešto više od 580 tisuća eura godišnje – ističe župan Marušić i dodaje.

-Kažem, ovo je jedan kvalitetan model javne usluge koji smo temeljito pripremali. Moja pročelnica Martina Posavac-Ćurić i njezin tim posjetili su sve općine i gradove u županiji, stalno su bili na terenu, razgovarali su sa svih pet gradonačelnika i 18 načelnika da na licu mjesta saznaju i ispitaju potrebe za prijevoz i da ga prilagode postojećem stanju. Nakon toga održan je zajednički radni kolegij s gradonačelnicima i načelnicima kako bismo utvrdili i definirali potrebe lokalnog stanovništva koji su u konačnici i najbitniji. Utvrđene linije biti će od sada fleksibilnije te će se brže prilagođavati potrebama stanovnika. Također želim istaknuti da će karte za prijevoz stanovnicima biti povoljne i prihvatljive – kazao nam je župan Marušić i nastavlja.

-Mi ćemo ovim modelom modificirati sadašnje tržište autobusnog prijevoza, sufinancirat ćemo linije koje su nerentabilne, ali opet potrebne, i uvjeren sam da ćemo nakon uvođenja ovog modela potaknuti stanovnike da više koriste javni prijevoz – naglasio je župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!