Aktualni sat: Od problema u ŽUC-u do bolničkog parkirališta…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 13. sjednica Županijske skupštine koja je počela aktualnim satom gdje je pet vijećnika postavilo pitanje. 

Ines Šarić (Glas) – Po kojoj studiji je ravnateljica ŽUC-a utvrdila da naše županijske ceste nisu oštećene potresom i da i mi vidimo tu studiju. 

Nataša Koronc, ravnateljica ŽUC-a odgovorila je na upit:

-Na nekoliko radnih sastanka utvrđeno je da na cestama pod ingerencijom ŽUC-a nema šteta od potresa koji je epicentar imao u Sisačko-moslavačkoj županiji. Inače, dolaskom na ovu dužnost nisam zatekla apsolutno ni jednu bilješku od svog prethodnika o bilo kakvim oštećenjima od potresa. ŽUC redovno radi ocjene stanja kolnika i za vrijeme prirodne katastrofe nisu zabilježena nikakva oštećenja koja se mogu povezati sa posljedicama potresa – rekla je, između ostalog, ravnateljica ŽUC-a Nataša Koronc koje je dodala da je ŽUC u posljednje dvije godine vratio veliki dio dugovanja. 

Aida Sučić (NSH) –  Tko će snositi odgovornost za nepovlačenje sredstava iz natječaja za županijske ceste iz Fonda zbog potresa jer su mogli biti povučeni s obzirom da su četiri jedinice lokalne samouprave to učinile?

Marija Jungić, zamjenica župana:

– Župan Marušić je morao otići potpisati važne ugovore stoga moram reći vijećnici da će dobiti pisani odgovor. 

Damir Bajs (nezavisna lista)  – Zanima me na koji način i koliko povlačimo sada sredstva iz EU. Dvije godine su prošle, na izvršenju proračuna smo vidjeli samo četiri projekta za prošlu godinu i to je Županija sama financirala s milijun i nešto kuna. 

Marija Jungić, zamjenica župana odgovorila je:

– Župan Marušić je baš danas otišao potpisati dva ugovora. Za sanaciju Dječjeg dispanzera u Daruvaru, vrijednost ugovora je 146 tisuća eura i za opremanje dječjeg igrališta u Kukavici, vrijednost je 54 tisuće eura. Jučer smo od Vlade dobili pomoć od 320 tisuća eura za sanaciju krovišta na Bjelovarskom sajmu. 

Bojana Hribljan (Demokrati) Pitanje sam koncipirala za župana. Predizborno obećanje o smanjenju plaće župana nije ispunjeno, nego će se ona današnjom odlukom o povećanju koeficijenata još uvećati.  Da nije bila izgrađena nova zgrada bolnice i Glazbena škola, danas bi to bilo nemoguće zbog povećanja cijena na tržištu. Prije mandata trenutnog župana energetski su obnovljene gotovo sve škole i brojni projekti su ispunjeni. Marginalizirate ste broje udruge, stoga koje su vaše vizije rada, treća godina mandata je.

Marija Jungić, zamjenica župana kaže: 

– Osnovica plaće župana se ne mijenja i ne raste. Ostaje kako je bila. Što se tiče udruga, prošle godine smo dodijeljivali 300 tisuća kuna, ove godine smo išli na povećanje od 500 tisuća kuna. Dovršavamo dvoranu u Hercegovcu, a u Pisanici smo dovršili. Najviše sredstava izdvajamo za školstvo i zdravstvo u tu zaista težimo višem standardu gdje prijavljujemo nove projekte. Radimo na turističkoj infrastrukturi. Inače, radimo na dva kolosijeka. Završavamo projekte koji su započeti bez financijske konstrukcije i gdje nam pomaže Vlada RH jer inače ne znam kako bi se ti dugovi vratili i radimo nove projekte. Bili smo zaduženi 40 posto, sada smo ispod 10 posto – rekla je, između ostalog, Jungić. 

Ivan Beljan (DHSS) postavio je pitanje o bolničkom parkiralištu: 

-Bolnica ide pod upravu države, mi u Županiji imamo dobre mjere za privlačenje liječnika. No, problem je parkiranje kod bolnice. Stoga, zanima me kad će započeti urbanističke pripreme za podzemnu garažu ili za više manjih parkirališta. Bolnica je ogromna, ali pristupa nema. 

Marija Jungić je odgovorila: 

Bolnicu je projektirala bivša vlast i nije obuhvatila ni internet u bolnici, a kamo li adekvatan broj parkirnih mjesta. Zbog svih zgrada koje su tamo, neka nadzemna nije moguća, ali s ovim pitanjem ste me potaknuli da vidimo s Gradom Bjelovarom mogućnost rješavanja tog problema – rekla je Jungić. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!