Bjelovar uvodi pametnu LED javnu rasvjetu: Očekuje se 66 posto uštede električne energije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zastarjela javna rasvjeta u Bjelovaru do kraja godine će u potpunosti biti zamijenjena štednom tehnologijom temeljenoj na LED rasvjetnom izvoru.

Danas je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak potpisao Ugovor za modernizaciju bjelovarske javne rasvjete s direktorom zagrebačke tvrtke Pametna energija d.o.o. Robertom Mačekom. Posao je težak gotovo miliju i pol eura, a njime će Bjelovar dobiti ukupno četiri tisuće novih i modernih rasvjetnih tijela.

– Ovo je veliki projekt. Postojeća javna rasvjeta je dijelom zastarjela i predstavlja dodatno proračunsko opterećenje Gradu Bjelovaru te je moguće s prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela kao i popunjavanjem pojedinih dijelova s novim rasvjetnim tijelima postići bolje osvjetljenje, a ujedno i smanjiti potrošnju električne energije. Važno je istaknuti i kako je ovaj model modernizacije rasvjete puno povoljniji model nego prethodni koji su se nudili. Zadužujemo se kod HBOR-a uz kamatnu stopu od 0.25 posto na 10 godina. Taj kredit uopće ne ulazi u kreditno zaduženje Grada Bjelovara jer se direktno vraća od samih ušteda. Imat ćemo pametniju, učinkovitiju i svjetlosno manje štetnu javnu rasvjetu – naglasio je Hrebak prilikom potpisivanja Ugovora dodavši kako Bjelovar ima ukupno šest tisuća rasvjetnih tijela, no kako je njih dvije tisuće već modernizirano.

Da ovaj posao Gradu donosi značajne uštede naglasio je i Robert Maček.

– Evidentna je želja Grada Bjelovara da se kreće prema zelenoj tranziciji, a nama je drago što i naša tvrtka sudjeluje u tome. Promjenom rasvjete Bjelovar će dobiti bolju i kvalitetniju rasvjetu za manje novca – istaknuo je Maček dodavši kako nove svjetiljke imaju garanciju od deset godina, kako je riječ o hrvatskom proizvodu te kako je procjena da će ušteda energije biti 66 posto.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!