Saznali smo zašto Velika Pisanica nosi baš to ime…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – Nerijetko u vožnji cestama i puteljcima Bjelovarsko-bilogorske županije, naiđete na neki neobični naziv sela, koji je na prvu iznenađujući, pomalo i smiješan, ali uvijek ima neko svoje značenje. Tako je i s Velikom Pisanicom, a načelnik Fredi Pali kaže da ga i samog nerijetko pitaju otkud Općini kojoj je on na čelu već 22 godine, baš takav naziv.

– Često me ljudi pitaju, zašto to ime i ima li neki povijesni zapis. Mi smo istražili crkvene i povijesne zapise i nigdje nismo naišli na direktno značenje tog imena – pojašnjava Pali. Ipak, to ih nije spriječilo u tome da sami pokušaju dokučiti otkud naziv Velika Pisanica.

– Budući da je Velika Pisanica šarolika u smislu bogatstva više nacija i vjera jer imamo tri crkve (katoličku, pravoslavnu i kalvinsku), na tom tragu šarolikosti se možda stvorila ideja da se zove Velika Pisanica. U Zagrebu je drugačiji naglasak za pisanicu, išarano i bogato ukrašeno jaje. Pa smo u tom smislu šaroliki jer smo bogati određenim multietničkim nasljeđem – pojašnjava Pali koje ovo tumačenje koje nerijetko priča i znatiželjnicima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!