Severinski šerif, pijan za volanom, rastjerao oporbu…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čitavu Hrvatsku zaprepastila je snimka nadzornih kamera na kojoj višegodišnji načelnik općine Severin Žarko Žgela mlati vlasnicu tamošnjeg kafića Ivu Milku Kramarić.

Na snimci se jasno vidi kako Žgela dlanovima i šakama protekle nedjelje u kasnim večernjim satima ispred kafića u vidno alkoholiziranom stanju tuče ovu mladu ženu. Ovom fizičkom obračunu prethodio je verbalni sukob u samom kafiću budući da je zaposlenica kafića odbila poslužiti Žgelu i njegovog prijatelja. Nakon ovog incidenta, zaposlenica je u pomoć pozvala svoju šeficu, a što se kasnije događalo, jasno se vidi na snimci.

Nakon što je snimka izašla u javnost Žgeline postupke osudila je čitava hrvatska javnost, no tko je zapravo Žarko Žgela?

Brojne afere

Žgela je načelnik Severina posljednjih 14 godina, a iako je na dosadašnjim izborima imao protukandidate, nitko od njih ga nije uspio srušiti s vlasti unatoč brojim aferama o kojima su pisali lokalni mediji. U fokusu medija našlo se Žgelino navodno upravljanje automobilom pod utjecajem alkohola, kao upravljanje automobilom unatoč policijskoj zabrani.

O Općini Severin pisalo se i u kontekstu nepoželjnog mjesta za rad budući da je riječ je jedinoj jedinici lokalne samouprave u čitavoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja posljednjih godina svako malo raspisivala natječaje za popunjavanje radnih mjesta. Na samom kraju prošle godine Općina Severin ponovno našla u fokusu lokalne javnosti kada je tamošnja oporba prije izglasavanja proračuna odlučila ne podržati proračun. Na taj korak su se odlučili, kako su tada pojasnili, jer proračun je prepisan od prošle godine, bez značajnih projekata. Zamjerali su da su u proračun uvršteni projekti kao i svake godine koji se ne mogu odraditi jer nema financijskih mogućnosti. Da bi se sakrila dugovanja i neplaćeni računi, kazali su, već drugu godinu za redom nije napravljen niti jedan rebalans proračuna.

Najnetransparentnija općina BBŽ-a

Unatoč ovim optužbama, kasnije je postignut dogovor, a izbori za Općinsko vijeće su izbjegnuti. Osim toga, Institut za javne financije ovih je dana objavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica. Općina Severin dobila je ocjenu 2 čime se smjestila na kartu najnetransparentnijih općina u Hrvatskoj.

Ipak, ništa od ovoga, očekivano, nije privuklo pažnju javnosti kao najnovija zastrašujuća snimka. Nikada ranije nismo gledali nekog čelnika kako u gluho doba noći dok jedva stoji na nogama tuče drugu osobu. Hoće li ovo biti kap koja će preliti čašu i hoće li se Žgela povući s čela općine, kao što je jučer dao ostavku na svoje članstvo u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, pokazat će vrijeme.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!