Severinski vijećnici zgroženi ponašanjem svog načelnika, hoće li zatražiti opoziv?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hoće li nakon rijetko viđenog skandala u kojem je odigrao glavnu ulogu Žarko Žgela podnijeti ostavku na mjesto načelnika Općine Severin? Pitanje je to koje zanima prvenstveno mještane Severina i BBŽ, koji su, kao i svekolika hrvatska javnost, ovih dana imali priliku vidjeti snimku na kojoj Žgela u pijanom stanju nasrće na vlasnicu ugostiteljskog objekta u Severinu. Nesretnu ženu udario je više puta po glavi, a u nasilničkom činu podržala su ga dvojica istomišljenika. Nakon što je šokantna snimka objavljena u medijima, nasilnički trojac je uhićen te je protiv njih podignuta prekršajna prijava. No, policija i dalje razmatra slučaj pa nije isključeno da načelnik Žgela bude kazneno prijavljen.

Po mnogima, bez obzira na službenu karakterizaciju tog čina, Žgela se treba povući s načelničke dužnosti. Hoće li to i učiniti, pokušali smo doznati danas, no čitavog dana nije odgovarao na naše pozive, a nije ga bilo niti na poslu u Općini. Poslali smo mu upit i mailom, no do zaključenja ovoga teksta odgovor na pitanje ostaje li ili odlazi nismo dobili.

S obzirom na zakonske odredbe, ako sam ne donese odluku o povlačenju, s načelničkog mjesta Žgelu će biti teško maknuti. Naime, Zakon o lokalnim izborima predviđa nekoliko mogućih scenarija za prestanak načelničkog mandata. On može prestati ako načelnik sam podnese ostavku, u slučaju smrti, ako odjavi prebivalište s područja općine u kojoj je načelnik, ako je pravomoćno osuđen za kazneno djelo, ako mu se oduzme pravna sposobnost ili državljanstvo te u slučaju smrti. Niti jedno od ovoga nije izgledno, osim eventualno osude za kazneno djelo, ako za to Žgela uopće bude prijavljen. No, sve i da se to dogodi, s obzirom na sporost hrvatskog pravosuđa, upitno je bi li slučaj na sudu bio okončan u roku od dvije godine, kad načelnicima završava redovan mandat.

No, još jednu mogućnost predviđa Zakon o lokalnoj i područnoj odnosno regionalnoj samoupravi. Ondje se spominje mogućnost opoziva načelnika, i to ako se za to izjasni 20 posto severinskog biračkog tijela ili ako to predloži 2/3 članova Općinskog vijeća. Opoziv je legitiman ako se za njega na referendumu izjasnila većina birača koji su glasovali, uz uvjet da ta većina iznosi najmanje 1/3 ukupnog broja birača upisanih u popis birača.

Ako zaista sam ne podnese ostavku, pokušaj opoziva načelnika Žgele nije nemoguća opcija. Naime, tamošnji općinski vijećnici krajem tjedna dogovorili su sastanak na kojem će raspravljati o skandalu koji je „proslavio“ njihovu općinu.

-Ovaj postupak načelnika Žgele je za svaku osudu, svi smo u šoku i to jednostavno ne možemo tolerirati. Pojedinačno smo mi vijećnici o svemu već razgovarali, no zbog drugih poslova nismo još uvijek stigli sjesti svi zajedno. Učinit ćemo to ovoga vikenda kako bismo pokušali dogovoriti što dalje – kazao nam je predsjednik severinskog Općinskog vijeća Jasmin Morosavljević.

Odluku o eventualnom opozivu donosit će četvero dojučerašnjih Žgelinih stranačkih kolega, vijećnika HDZ-a, stranke koju je načelnik jučer zbog skandala napustio. Uz njih, o vrućoj temi raspravljat će i vijećnik „manjinac“ iz redova HSS.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!