U Grubišno Polje stigli izviđači iz Belgije, evo što ih je privuklo u naš kraj!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Grubišnom Polju su od ponedjeljka belgijski izviđači koji su tamo završili nakon povezivanja s jednom grubišnopoljskom elektranom na biomasu. Laurent Sessa, voditelj elektrane, kaže kako su ga belgijski izviđači kontaktirali zbog vrta na kojem se odvija proizvodnja ekološke hrane u permakulturi, a koji se nalazi u sklopu elektrane.

– Izviđači su vidjeli naš projekt permakulture, pa su se zainteresirali jer oni imaju svoj projekt o ekološkoj proizvodnji hrane. Malo smo se dopisivali preko društvenih mreža, pa smo dogovorili njihov dolazak. Došli su na pet dana. Učili su kako izraditi gredice u permakulturi, kako saditi biljke i izrađivali su gnijezda za kukce koji suzbijaju nametnike. Poslijepodneva su rezervirana za nešto drugačije aktivnosti. Tako su ih vatrogasci učili kako gasiti požar vatrogasnim aparatima i kako koristiti njihovu opremu. Od HGSS-a su učili kako raditi nosila od grana i prvu pomoć u šumi – kaže Sessa koji napominje da njihovi gosti iz Belgije sutra odlaze na jug Hrvatske u daljnje istraživanje.

– Turizam se može ostvariti na različite načine, a ovoga puta to je preko industrije i Facebooka – poručuje Sessa, što potvrđuje i Ivona Janota, direktorica Turističke zajednice Južna Bilogora, koja je s izviđačima provela dva poslijepodneva.

– Mi smo te strane posjetitelje odveli na upoznavanje okolice. U srijedu smo bili na bazenima u Velikom Grđevcu, a jučer su bili u obilasku Grubišnog polja. Obišli smo župnu crkvu i Spomen sobu Otkos X – pojašnjava.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!