Uređaj bjelovarskog Veleučilišta za mjerenje kvalitete zraka više nije aktivan…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Tko su u Bjelovaru zagađivači zraka i kakav zrak dišemo? Pitanja su to koja se često pojavljuju u medijskim kuloarima, a sudeći prema Registru onečišćenja okoliša, situacija nije toliko kritična koliko se misli. Prema pravilniku, mjerenje onečišćujućih tvari za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti je Državne mreže i obavlja se u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. U Registar onečišćenja okoliša operateri koji ispuštaju tvari čija godišnja količina ne prelazi prag, nisu se ni dužni prijaviti u bazu registra. Na spomenutim stranicama, dostupnim svima, potrebno je navesti naziv onečišćujuće tvari te ukupna količina po kilogramu godišnje, a neke tvornice u Bjelovaru taj su zadatak morale odraditi.

BJELIN društvo ispušta čestice (PM₁₀) – 7 101,2 kg/god, okside dušika izražene kao dušikov dioksid (NO₂) – 7 438,624 kg/god, okside sumpora izražene kao sumporov dioksid (SO₂) – 147 480 kg/god, ugljikov dioksid (CO₂) – 8 202 364,8 kg/god i ugljikov monoksid (CO) – 29 315,084 kg/god.

DUKAT d.d. ispušta čestice (PM₁₀) – 6 716,36 kg/god, okside dušika izraženi kao dušikov dioksid (NO₂) – 2 288,92 kg/god, ugljikov dioksid (CO₂) – 4 943 537,7 kg/god i ugljikov monoksid (CO) – 265,68 kg/god.

Koestlin d.d. Tvornica keksa i vafla ispušta okside dušika izražene kao dušikov dioksid (NO₂) – 1 906 kg/god, ugljikov dioksid (CO₂) – 2 862 209 kg/god i ugljikov monoksid (CO) – 419,19 kg/god.

KRONOSPAN CRO d.o.o ispušta čestice (PM₁₀) – 18 716,7 kg/god, okside dušika izražene kao dušikov dioksid (NO₂) – 86 294,2 kg/god, okside sumpora izražene kao sumporov dioksid (SO₂) – 6 366,29 kg/god, ugljikov dioksid (CO₂) – 57 020 393,6 kg/god i ugljikov monoksid (CO) – 216 760,55 kg/god.

Opća bolnica Bjelovar ispušta ugljikov dioksid (CO₂) – 843 317,062 kg/god.

Poduzeće za ceste d.o.o. ispušta okside dušika izražene kao dušikov dioksid (NO₂) – 948,206 kg/god, ugljikov dioksid (CO₂) – 728 690,373 kg/god i ugljikov monoksid (CO) – 311,739 kg/god.

Prima commerce d.o.o. ispušta ugljikov monoksid (CO) – 822,7 kg/god.

RH MINISTARSTVO OBRANE, bjelovarski odjel ispušta ugljikov dioksid (CO₂) – 550 217,786 kg/god.

Sedlić d.o.o. ispušta ugljikov dioksid (CO₂) – 633 657,34 kg/god i ugljikov monoksid (CO) – 272,45 kg/god.

Sirovina d.o.o. ispušta ugljikov monoksid (CO) – 322,56 kg/god.

Veleučilište u Bjelovaru izradilo je uređaj za mjerenje kvalitete zraka. U studenom prošle godine dogradonačelnik Igor Brajdić i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac rekli su da je kvaliteta zraka u Bjelovaru zadovoljavajuća. Sam uređaj postavljen je na zgradi Veleučilišta u samom središtu grada, a prikupljene podatke očitava županijski Zavod za javno zdravstvo. Dobiveni podaci su i javno dostupni na internetskoj stranici zrakbjelovar.ddns.net.

Uređaj se temelji na senzoru lebdećih čestica te može razgraničiti čestice do jednog mikrometra, do dva i pol mikrometra, do pet te do 10 mikrometara. Senzor je postavljen na pročelju zgrade Veleučilišta i povezan je sa serverom u Njemačkoj. Uređaj ne mjeri spojeve, nego lebdeće čestice prašine, dima i to po veličini u kubnom metru.

S prof. struč. stud. Zoranom Vrhovskim, prodekanom za nastavu i studente na Veleučilištu u Bjelovaru, provjerili smo kakva je situacija s uređajem danas. Je li kvaliteta zraka i dalje zadovoljavajuća, neovisno o tvornicama u industrijskoj zoni?

– Uređaj je radio od polovice studenog mjeseca 2022. do kraja travnja 2023. Nakon toga je uređaj iskopčan iz električne mreže zbog radova na električnim instalacijama i do dana današnjega više ne skuplja podatke. Naglašavam da se radilo o prototipu uređaja za mjerenje kvalitete zraka i kao takav je služio isključivo u informativne svrhe. Izvođenje bilo kakvih zaključaka na temelju mjerenih podataka iz prototipa ne bi bilo znanstveno utemeljeno – poručio je Vrhovski.

Riječi Vrhovskog potvrdio je Vedran Trupac, a dobra je vijest da bez obzira na uređaj koji nije u funkciji, u Bjelovaru nema straha od udisanja zraka.

– Uređaj za mjerenje kvalitete zraka je bio prototip Veleučilišta u Bjelovaru, mjereno metodom koja nije referentna i na temelju koje se ne može procijeniti kategorija kvalitete zraka na godišnjoj razini. U posljednje vrijeme nemamo podatke mjerenja, međutim mjerenja na najbližim državnim postajama ukazuju da je kvaliteta zraka zadovoljavajuća, s manjim oscilacijama vrijednosti, što je očekivano za ovo doba godine i vremenske prilike. Zavod za javno zdravstvo radi na pripremi prekograničnog projekta EU s ciljem rješavanja pitanja pouzdanih i točnih mjerenja kvalitete zraka na dobrobit naših građana – navodi Trupac. Da je situacija sa zrakom u Bjelovaru pod kontrolom, na kraju dokazuje Državni hidrometeorološki zavod koji se odlučio ne stacionirati u Bjelovaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!