Grad Bjelovar osigurao više od 18 tisuća eura za uzgajivače gidrana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar u sklopu potpore u poljoprivredi donio je odluku o isplatama za uzgajivače konja pasmine gidran. Riječ je o 41 odluci za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 18.183 eura. 

Na imanju Marijana Ralice koji uzgaja gidrane danas su se okupili zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, članovi Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – Husari 1576 na čelu sa zapovjednikom Jozom Trogrlićem i Branko Kovačević, predsjednikom Udruge uzgajivača gidran konja Republike Hrvatske. 

-Naši poljoprivrednici mogu biti sigurni, oni točno znaju što ih očekuje danas, što ih očekuje za godinu dana, a što za dvije godine. Podupiremo uzgoj gidrana već petu godinu. Te potpore su identične kakve su i bile, one jedino mogu biti više, ne mogu biti niže. Tih 18 tisuća eura što naši husari dobiju putem odjela za gospodarstvo i poljoprivredu nije puno jer imati gidrana koji predstavlja naš Bjelovar u Hrvatskoj i inozemstvu nije ni malo jeftino, ali naši husari znaju da ćemo im uvijek pomoći i da su naš ponos – kazao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić. 

Marijan Ralica uzgajivač gidrana iz Purićana bio je današnji domaćin. 

-Pohvalio bi Grad Bjelovar koji nam ovim potporama jača volju i podiže taj naš entuzijazam da ustrajemo u ovim dosta teškim vremenima kada je uzgoj u pitanju. Teško i skupo je održavati konja, rekao bi da postoji ona narodna da konj sebe kroz godinu pojede. Znači ako je konj vrijedniji morate ga i kvalitetnije hraniti što je skuplje. Ako je manje kvalitetan, onda manje kvalitetno jede, znači jefiniji je. Ali uglavnom, jedno grlo kroz sebe kroz godinu pojede – kazao je Ralica. 

Poticaje je pohvalio i predsjednik uzgajivača gidrana Branko Kovačević. 

-Ovakvi mali, ali važni pomaci kakvi su napraljeni u Bjelovaru pomažu našim uzgajivačima gidrana. Ovo je praktički jedini poticaj koji imamo, drugih nemamo i nadam se da će se na razini države po tom pitanju konačno nešto promijeniti – kazao je, između ostalog, Kovačević. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!