U Poljsku odlazi 69 pripadnika HV-a iz Bjelovara. Evo što im je poručio ministar Banožić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u ponedjeljak 17. srpnja 2023. godine u vojarni “Bilogora” u Bjelovaru s pripadnicima 12. hrvatskog kontingenta uoči njihovog odlaska u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku.

Tom prigodom, ministar se prisjetio susreta s 11. hrvatskim kontingentom u Poljskoj u veljači ove godine, tijekom kojega se, kako je kazao, ponovno uvjerio u profesionalizam i izuzetne vještine hrvatskih vojnika: “Nastavite s imidžom koji su prije vas stvarale hrvatske vojnikinje i vojnici, a vođeni uzorom i primjerom hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Idete u područje misije koje je izazovno stoga se od vas ponovo očekuje da dajete i pokazujete ono najbolje od sebe”.

“Pokazujemo i u Litvi i u Poljskoj da Republika Hrvatska svojim vojnikinjama i vojnicima, aktivno doprinosi izgradnji zajedničkih sposobnosti. Djelujemo rame uz rame sa svojim saveznicima, pokazujemo solidarnost sa prijateljima, uvjereni kako se sigurnost Hrvatske gradi i u Litvi i u Poljskoj”, zaključio je Banožić.

“Svime što jeste, dokazujete kako je uz ulaganje u opremanje i modernizaciju sposobnosti HV-a koje intenzivno provodimo, najvažniji čovjek. Vi ste središte obrambenog sustava i vrata Ministarstva obrane uvijek će vam biti otvorena. Ukoliko ćete imati dodatnih potreba, ispred MORH-a i cijele Vlade obećavam vam da ću učiniti sve što je potrebno da se iznađu rješenja, to je i moja glavna zadaća”, poručio je ministar Banožić pripadnicima OSRH.

Također, tijekom današnjeg susreta s pripadnicima 12. HRVCON-a ministar Banožić razgovarao je o pripremama koje su prethodile njihovom odlasku u područje aktivnosti te njihovim zadaćama i očekivanjima.

“Ovo je prilika i za zahvaliti se vašim obiteljima na potpori koju vam pružaju na vašem vojničkom putu, ali i tijekom sudjelovanja u NATO aktivnosti u Poljskoj”, rekao je ministar i podsjetio kako hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem zna kako moderno opremljena vojska i motivirani pripadnici, jamče ostvarenje hrvatskih interesa.

“Nizom poteza, najvećim proračunom MORH-a još od Domovinskog rata, stvorili smo okvire za poboljšanje materijalnog i financijskog položaja svakog od vas”, istaknuo je. Na kraju, ministar Banožić poručio je pripadnicima 12. HRVCON-a kako su upravo oni slika odlučne, vjerodostojne Hrvatske te da i nadalje budu oni prepoznatljivi saveznici na koje se može pouzdati i koji su rješenje za svaki izazov.

Pripadnike 12. HRVCON-a uoči odlaska u u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku blagoslovio je kapelan Damir Vrabec.

O 12. HRVCON-u eFPBG-POL

U okviru 12. HRVCON-a u Republiku Poljsku u Borbenu skupinu pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država upućuje se ukupno 69 pripadnika Hrvatske vojske, od kojih je sedam žena, na rok do sedam mjeseci.

Pripadnici HRVCON-a biti će razmješteni u vojarni Bemowo Piskie Training Area, a izvršavat će zadaće u samohodnoj haubičkoj bitnici, zapovjednoj satniji, nacionalnom elementu potpore (NEP), mobilnom medicinskom timu te stožernom osoblju u zapovjedništvu borbene skupine pod vodstvom SAD-a (HQ BG-USA) i u NATO Zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok (NATO Multinational Corps North East Headquarters/NATO HQ MNC NE) u Szczecinu.

Zapovjednik 12. HRVCON-a eFPBG-POL je bojnik Ivo Koščević.

Tekst i foto: MORH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!