[FOTO] Ovako će izgledati Vodotehna: Bit će pokretač bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je predstavljeno idejno rješenje cjelovite obnove zgrade Vodotehne. Riječ je o zgradi koja je smještena na samom ulazu u središte Bjelovara, a prostire se na tri tisuće kvadrata. Nedavno je dovršena njezina konstrukcijska obnova vrijedna 3,2 milijuna eura za što je novac osiguran iz Fonda solidarnosti. Sljedeći veliki korak koji je dijeli od „puštanja u pogon” je faza cjelovite obnove koja bi, prema planovima, trebala biti dovršena otprilike krajem 2024. godine. Kako će ova zgrada tada izgledati, ali i koja će biti njezina buduća namjena, predstavio je danas bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.


– Ovo će biti zgrada koja će biti stožer budućeg modernog bjelovarskog gospodarstva 21. stoljeća. Ovo je digitalno inovacijski HUB. U ovu zgradu već je uloženo 3,2 milijuna eura, a ja vjerujem da će trebati barem još toliko. Ovdje će se razvijati buduće tvrtke. Zgradom će upravljati Tehnološki park koji će dobiti prostor za svoje start up-ove, coworking prostore, poslovni inkubator, labose, praktikume… Ovdje će se naći i ugostiteljski prostor, a Grad Bjelovar bi tu imao konferencijsku dvoranu za 100-tinjak osoba. Iz upravo spomenutih start up-ova će nastajati nove bjelovarske IT kompanije, a dovoljno je da od njih 30 ili 40, koliko će ih tamo biti, uspije jedna. To će značiti procvat bjelovarskog gospodarstva – naglasio je Hrebak. Kazao je kako je ova zgrada važna i zbog svoje ljepote i pozicije u gradu, ali i zbog svih onih koji će raditi u njoj.


Što je sve potrebno kako bi sve ovo postalo stvarnost također je pojasnio Hrebak.

– Bjelovarska tvrtka M Plan je na javnom natječaju dobila posao izrade projekta cjelovite obnove. Sada predstavljamo idejno rješenje kojim sam ja jako zadovoljan. Cjelovita obnova bit će financirana kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a već smo potpisali aneks ugovor s Ministarstvom kulture za taj novi fond te smo dobili alokaciju sredstava. Kako još uvijek nemamo projekt ni troškovnik, ne znamo točno koliko će novca biti potrebno, no financiranje će biti stopostotno. Natječaj Ministarstva kulture planiran je krajem mjeseca, sredinom rujna idemo u javnu nabavu, a vjerujem da već u listopadu možemo krenuti s radovima koje će trajati više od godinu dana. Procjena je da će samo obnova fasade trajati sedam do osam mjeseci, no nakon što ova zgrada bude dovršena, bit će jedna od najljepših u Bjelovaru – naglasio je Hrebak.


Kako su pojasnile arhitektice Dorotea Kaurić, Katarina Kolak i Anamarija Draženović iz M-Plana koji je izradio idejno rješenje, centralni dio bit će atrij koje će biti natkriven, a samim tim i uporabljiv tijekom čitave godine. Također, čitav prostor će biti izvrsno povezan kako bi odgovarao svim potrebama budućih korisnika.

 

vodotehna


PODIJELI S PRIJATELJIMA!