Županija osigurala Domu zdravlja tri nova vozila. Počeo s radom mobilni palijativni tim…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mobilni palijativni tim krenuo je s radom, a prostor za rad osiguran je u zgradi stomatologije Doma zdravlja u Bjelovaru, poznatijoj kao prostor zubarije. 

Župan Marko Marušić danas je posjetio novi prostor za rad, a ujedno je i predao ključeve za tri nova vozila marke Citroen C3 vrijednosti 50.472 eura. Vozila su namijenjena za potrebe mobilnog palijativnog tima te za patronažne službe u Garešnici i Čazmi. 

-Drago mi je da smo nabavili tri nova vozila vrijedna nešto više od 50 tisuća eura. Jedno vozilo će ići za patronažne sestre na području grada Čazme, drugo za područje grada Garešnice. Naše patronažne sestre rade puno kilomatara i potrebno je da se voze u sigurnim i ispravnim autima – kazao je župan Marušić i dodaje. 

-Ono što je također novo, to je da uvodimo mobilni palijativni tim stoga je jedan novi auto osiguran i za tu svrhu. Moram reći da smo mi jedini Dom zdravlja u Hrvatskoj koji do sada nije imao uspostavljen mobilni palijativni tim iako je to bila zakonska obveza od 2008. godine. No, i to smo sada uspjeli riješiti – rekao je župan Marušić i nastavlja. 

Uskoro dodatni prostori

-Znam da je velika potreba na terenu što se tiče brige za one pacijente koji nažalost boluju od neizlječivih bolesti. Zato je uspostavljanje ovog tima bilo itekako važno i potrebno. Mi smo kao Županija donijeli i strategiju razvoja palijativne skrbi na području BBŽ-a tako da ćemo kada se ostali odjeli presele u novu zgradu bolnice, da ti prostojeći, prazni prostori pretvorimo u prostore za pružanje palijativne skrbi – istaknuo je župan Marušić. 

Josip Rajković, v.d. ravnatelj Doma zdravlja rekao je sljedeće.

-Prije godinu dana smo pokrenuli prve korake to jest ugovaranje koordinatora za palijativnu skrb županije. Od nedavno imamo ugovoreno Prve korake poduzeli smo još prije godinu dana kada smo pokrenuli ugovaranje za koordinatora palijativne skrbi, a odnedavno imamo ugovoreno i liječnika i sestru u timu koji će obilaziti palijativne bolesnike na području cijele županije. Iz tog razloga osigurali smo im i jedno novo vozilo – istaknuo je Rajković navodeći da je palijativa nažalost godinama bila zapostavljena.

Što se u ovom trenutku može očekivati od mobilnog palijativnog tima pojasnila je liječnica u timu Ljiljana Žunić, inače liječnica obiteljske medicine iz Sirača.

– Mi smo tek na početku i bit će nam potrebna podrška svih kolega liječnika, a posebno kolega iz obiteljske medicine koja je temelj primarne zdravstvene zaštite. Mi imamo dobru volju i potrudit ćemo se, ali bez podrške kolega ne možemo puno napraviti – istaknula je Žunić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!