Kako je kvartovski turnir kraj taxi stajališta postao svjetska priča o kojoj je Nike snimio reklamu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer je u Alfa Prijepodnevu na Alfa Radiju gostovao Petar Mažar, predsjednik udruge ‘Hakl na Taksiju’.

Radi se o jednoj fantastičnoj kvartovskoj priči iz zagrebačkih Gajnica koja je s vremenom postala svjetska do te mjere da je američki Nike došao snimiti reklamu baš na taj teren.

Naime, prije devet godina su Ivan Krizmanić, Marko Ereš, Ivan i Petar Mažar, te Mihovil Merda nakon godina i godina haklanja odlučili da bi bilo dobro organizirati turnir gdje će cijeli kvart dobiti priliku haklati i gdje će na taj način promovirati sport i zdrav način života. Tada dečki sa skromnim željama i velikom ljubavi prema sportu, danas ekipa koja stoji iza jednog od najvećih košarkaških događanja u cijeloj Hrvatskoj pariraju puno većim natjecanjima.

Budući da se teren na kojem su igrali nalazi pored taksi stajališta, odlučili su turnir nazvati ‘Hakl na Taksiju’. Osnovali su udrugu, uredili teren koji nije bio u najboljem stanju, a danas, devet godina poslije, hakl zbog turnira u Gajnicama živi, a ova priča prepoznata je u svijetu.

“Djeluj lokalno, a misli globalno – tako smo prerasli u svjetsku priču”, započeo je Petar i objasnio o čemu se točno radi

Najbolje ekipe svijeta

“Udruga Hakl na Taksiju sportsko-rekrativna je udruga čiji je primarni cilj organizacija 3×3 košarkaških turnira. Zapravo smo na zagrebačkom Kozjaku bili na turniru, vidjeli kako su to dečki organizirali, to nam se svidjelo i odlučili smo probati. Sam naziv je zapravo zbog taksi stajališta pored kojeg haklamo u Gajnicama. Mada smo još prošle, pa i ove godine morali turnir premjestiti u centralni Park 101. Brigade zbog velikog odaziva ljudi. Turnir je podijeljen u nekoliko kategorija. Imamo elitni profesionalni seniorski turnir na kojem sudjeluje ukupno 16 ekipa, ako računamo i kvalifikacije. Ekipe dolaze iz cijele Europe. Osim toga, imamo i kvartovski turnir koji je najveseliji jer se tu skupe dečki koji su nekad bili talenti i oni koji misle da su talenti”, nasmijao se Petar i dodao kako su odlučili uvijek zadržati taj kvartovski dio, jer da nije bilo podrške kvarta ne bi bilo ni njih, zato je ovaj turnir poseban.

Ove godine, turnir se održao u lipnju, a došli su timovi iz Italije, Španjolske, Kine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Na Taksiju su igrale ekipe koje su bile na samom svjetskom vrhu 3X3 košarke. Recimo, prije pet, šest godina, Hakl je osvojila ekipa iz Belgije koja ima broncu s Olimpijskih igara.

“To je ono na što smo posebno ponosni, kad nam te ekipe dođu i kad u intervjuima poslije kažu da ovakvo nešto nikad u životu nisu vidjeli i da su oduševljeni. To je pokazatelj da idemo u dobrom smjeru”, dodaje Petar.

Kroz tri dana na turnir dođe više od dvije tisuće ljudi. Inače, budu tu i break dance nastupi, sadržaji za djecu, nešto za pojesti i popiti, koncerti, natjecanje u tricama, a hakl igraju i U-16 ekipe. Na natjecanje u tricama se svi mogu prijaviti. Inače, u svemu je prisutan i humanitarni karakter.

“Vrtić u Gajnicama je uz park gdje se turnir odvija, podržavaju nas i svake godine od njih posudimo stolac, stolice i sve što nam treba pa smo onda i mi odlučili njima pomoći. Od klope i pića doniramo određenu cifru vrtiću i uvijek se lijepo skupi jer nas ima u Gajnicama i svi volimo popiti i pojesti”, kaže Petar.

Nike iz Amerike došao snimati u Gajnice

Da misle globalno ponajviše se dokazalo kada je ekipa iz Nikea došla iz Amerike u sklopu kampanje ‘Court side’ snimiti reklamu u Gajnice, na teren uz taksi stajalište (video možete pogledati ovdje)

“To je jedna luda priča, ja ne znam ni danas sve detalje o tome kako su oni došli do nas. Nike je imao globalnu kampanju i tražili su one bazične, iskonske lokacije gdje se ljudi s guštom bave sportom i tako su došli do Gajnica jedne jeseni i snimili vrhunsku reklamu”, dodaje.

HKS je ove godine odao veliko priznanje ovom turniru s dugom tradicijom, pa su odlučili da se finale prvenstva Hrvatske u 3X3 košarci održi baš na terenu u Gajnicama pored taksi stajališta. To govori o veličini ove priče.

Program počinje danas u 16 sati kad će se natjecati amaterske ekipe, a sutra je veliko finale.

“Vraćamo se korijenima, tamo gdje je sve počelo. Ove nedjelje je finale i mislim da nema romantičnijeg završetka ove košarkaške priče.

Nezaobilazni kvartovski turnir je prvi na redu u subotu u 16 sati, a u nedjelju finale počinje isto tako u 16 sati. Ekipa ima dvanaest, a podijeljeni su u četiri skupine, to je grupna faza i onda kasnije prve dvije ekipe iz svake grupe se plasiraju u veliko finale koje je oko 22 sata”, objašnjava Petar.

To je tako kad obična kvartovska ekipa postane ekipa superheroja.

„Kad uzmeš klince od pet-šest godina, parkovi su puni, klinci jesu vani i to je dobro. Što se haklanja tiče, tu bi rekao da ipak nije tako. Prije si u bilo kojem kvartu mogao pronaći dvije-tri trojke za haklanje, a sad baš nema toga toliko pa mislim da bi se na tome moglo poraditi. Ja imam malu djecu i stvarno mislim da zdravo rekreativno bavljenje sportom može biti samo dobro i djeci to treba. Dio našeg hobija je da ukažemo djeci na taj benefit sporta“, završava Petar, koji je dodao da bi sebi i ekipi prije devet godina poručio da ustraju, jer su uspjeli doći do cilja.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!