Predsjednik Udruge voćara i povrćara: ‘Kada bi svi pomagali kao što pomaže Grad Bjelovar!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U sred subotnje gužve na tržnici, dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić posjetio je domaće OPG-ovce koji i ove godine imaju priliku iskoristiti potpore Grada. Prije svega, razlog posjete bilo je iskazivanje podrške lokalnim proizvođačima domaćih proizvoda.

– Usudio bih se reći da je tržnica još uvijek najomiljenije mjesto Bjelovarčana za šetnju i za kupovinu. Ponuda je raznolika što dokazuje gužva, a veseli me vidjeti što na tržnici ima i mladih ljudi. Naravno da svi mi odemo i do trgovačkih centara, ali mislim da je važno doći na tržnicu i podržati naše proizvođače. Što znači podržati? Grad Bjelovar ih podržava kroz potpore od kojih se, da se razumijemo, oni neće obogatiti. No, proizvođači svoj posao ne rade da se obogate već da prehranjuju svoju obitelj i sebe. Grad je to prepoznao i tu je da da potporu “malim ljudima” koji prodaju na tržnici, u Bilogorskoj košari ili Udruzi Dar Bilogore – kaže Brajdić.

Podsjeća dogradonačelnik da bjelovarskom tržnicom upravlja Komunalac te da na tržnici ima proizvođača koji nisu iz Bjelovara.

– Ne možemo ograničiti prodaju, ali svakako najviše proizvođača ima iz Bjelovara i okolice. Prije svega Grad podupire proizvodnju – rekao je Brajdić.

Predsjednik Udruge voćara i povrćara “Dar Bilogore” Nenad Horvat za suradnju s Gradom, a posebno s dogradonačelnikom Brajdićem, ima samo riječi hvale.

– Moram se zahvaliti rukovodstvu Grada Bjelovara, a ponajviše, neka mi nitko ne zamjeri, dogradonačelniku Brajdiću. On je desna ruka zadruzu i zajedno sa mnom izborio se za školsku shemu, da se otvori Bilogorska košara. Zajedno smo bili na 45 sastanaka, od Grada, Županije do Ministarstva. Naši lokalni proizvođači pojedinačno mogu koristiti Gradske potpore, za voćare, povrćare, za analizu zemlje, proširenje plastenika i ostalo. Također se Udruzi pomaže koliko god je to moguće i koliko su dobili kolača od Ministarstva poljoprivrede. Volio bih da svi imaju razumijevanja kao što ga ima Grad – dodaje.

Priznaje Horvat da ljudi gledaju cijene, ali da ih je ove godine iznenadila jedna stvar.

– Prvi put se dogodilo da trgovački lanci zovu nas i pitaju za robu. Normalno da ucjenjuju, ali opet pitaju, a pitaju zato što su se susjedne države opametile i podigle cijenu izvoza prema EU. To je ono što nas spašava – kaže Horvat.



PODIJELI S PRIJATELJIMA!