Od 920 pristupnika, Bjelovarčanin Dejan najbolji na prijemnom Medicinskog fakulteta!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije samo dvije godine Bjelovarčanin Dejan Tomić proslavio se titulom državnog prvaka iz kemije. Danas je korak do početka studentskog života koji za njega nije mogao započeti bolje jer malo tko se može pohvaliti da je prvi izbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Naime, nakon što je odlično napisao državnu maturu, uslijedio je prijemni ispit kojeg je Dejan, malo je reći, “rasturio”.

Uspjeh na državnoj maturi

– Jako sam zadovoljan kako sam napisao državnu maturu. Sve sam napisao s postotkom većim od 90 posto, osim fizike koja je bila nešto iznad 80 posto. No, sve obvezne predmete sam položio s peticom, a kemiju kao izborni predmet sam položio sa stopostotnim rezultatom. Biologiju sam također izabrao kao izborni predmet. Stvarno je sve odlično prošlo i nemam se na što žaliti – kaže Dejan.

Tijekom cijelog svog srednjoškolskog obrazovanja Dejan se pripremao za mnogima najstresnije razdoblje mladenačkog života – državnu maturu.

– Pripremao sam se kroz cijelu srednju školu kako mi dva mjeseca pred maturu ne bi bila preveliki napor. Mislim da mi državna matura nikada nije trebala predstavljati problem, pogotovo zato što sam u četiri godine srednje škole sudjelovao na puno natjecanja. To mi je bila odlična priprema jer sam se naučio organizirati. U tom pogledu bilo mi je lakše nego onima koji se nisu susretali s natjecanjima – dodaje Dejan.

Uspjeh na natjecanjima

Brojna natjecanja kroz koja je prošao donijela su Dejanu veliko iskustvo.

– Osim što sam bio prvi na državnom natjecanju iz kemije, bio sam još na državnom natjecanju iz biologije, a ove godine iz povijesti i hrvatskog. Htio sam u godini kada je matura ići na više natjecanja kako bih se okušao u predmetima koji mi nisu ležali u srednjoj. Na kraju sam iz povijesti išao na državni ispit što mi je prije bilo nezamislivo – navodi Dejan.

Prijemni ispit

Iako je sjajno riješio izborne predmete, oni mu za Medicinski fakultet nisu bili od velike pomoći s obzirom na to da zagrebački fakultet prihvaća samo svoj prijemni ispit.

– Prijemni ispit nosi 60 posto bodova za fakultet. Bilo je oko 920 pristupnika, a prijemni se svodio na to da imamo tri predmeta, fiziku, kemiju i biologiju dok je svaki predmet imao 40 pitanja. Za riješiti sve imali smo 180 minuta, ali prijemni se dosta razlikuje od mature jer, koliko sam shvatio, među najboljim učenicima ispituju ono što je njima bitno. Tako se primjerice ispit iz biologije na maturi i na prijemnom jako razlikovao – kaže Dejan.

Od 920 pristupnika koji su izašli na prijemni ispit, Dejan je osvanuo prvi na listi!

– Nisam to stvarno očekivao iako sam znao da sam dobro ispit napisao. Posrećilo mi se što je fizika ove godine bila dosta lagana, biologija je bila srednje teška, a kemiju su zapaprili što mi je nekako i odgovaralo s obzirom na natjecanja. Sve u svemu, jako sam se iznenadio rezultatima, a svi oko mene, obitelj i prijatelji su jako sretni – dodaje.

Zanimanje za medicinu

– Još kada sam krenuo u srednju školu, uvijek je aktualna bila kemija i vidio sam se u nekom laboratoriju. Zadnje dvije do tri godine shvatio sam da bih htio na izravniji način pomagati ljudima, a medicina je za to savršen odabir. Dobar sam i u kemiji i u biologiji, a oboje je prisutno u medicini. Isto tako, oduvijek me fasciniralo ljudsko tijelo, na koji način funkcionira, njegova složenost. Jednostavno mislim da je medicina pravi odabir za mene, da imam potrebne vrline za taj studij, da sam strpljiv, pažljiv, pedantan. Stvarno zadnje dvije godine nemam dileme dok neki moji kolege mjesec dana prije mature nisu znali što će – kaže Dejan.

Konkretnije se Dejan u medicini vidi na kirurgiji.

– Mislim da je to kruna medicine i da je možda najteže doći do toga, ali baš me ta težina i privlači. Mislim da bih bio jako dobar kirurg, a nisam ni gadljiv što je također bitno. Možda neka kardiokirurgija, neurokirurgija, vidjet ćemo još – dodaje.

Poruka za buduće maturante

– Državna matura može odrediti što ćeš biti do kraja života. Ako se sve ostavi za kraj, što većina učenika radi, to može predstavljati jako stresno razdoblje. Tako da je moj savjet da se učenici krenu na vrijeme pripremati za državnu maturu sa svim predmetima, posebno obveznim. Gimnazijalcima je ta poruka možda i najbitnija jer bez fakulteta teško će nastaviti dalje. U svakom slučaju, matura nije ništa strašno i rješiva je ako se s pripremama krene na vrijeme – zaključuje Dejan.

FOTO: Zgrada (Medicinski fakultet Zagreb), Dejan (ustupio Dejan Tomić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!