Što kada za vaše dijete nema mjesta u vrtićima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što kada vam dijete ne dobije mjesto u vrtiću?

Pitanje je to s kojim su se ove godine samo u Bjelovaru morali suočiti roditelji čak 196 mališana pri čemu ih je 83 posto jasličke dobi.

Odgovor je morala pronaći i naša čitateljica (podaci poznati redakciji) koju ćemo za potrebe ovog teksta zvati Ivana. Njeno gotovo dvogodišnje dijete drugu godinu nije uspjelo dobiti mjesto u vrtiću i to unatoč tome što živi u Bjelovaru i što i ona i suprug rade. Kraj svih kriterija prema kojima bi trebali imati prioritet imaju kvačice, ali uzalud. Na odluku je pisala i žalbu i to, kaže, kada je bila najljuća, ali ni to nije pomoglo. Mjesta nema dovoljno, pa je 120 djece u bjelovarskim vrtićima ostalo ispod crte iako su oba roditelja zaposlena. Takvo je stanje, složit će se roditelji, neodrživo.

-Ljuta sam i frustrirana! Upisuje se sve manje djece u školu, ne znam koliko je na razini županije manje djece upisano u prvi razred, a kako da ljudi imaju djecu kada nije riješeno pitanje kamo s njima prije škole, a nakon što se roditelji moraju vratiti na posao. Ja imam sreće jer imam pomoć, ali ima roditelja koji nemaju nikakvu pomoć, koji su se možda doselili u Bjelovar i nemaju pomoć baka, djedova i teta. Njima je onda stvarno teško – ljuti se naša sugovornica.

Ivana i njen suprug mogu računati na pomoć roditelja kada je dijete bolesno, ali ne i na potpuni “baka i deda” servis jer i baka i deda rade stoga je kada se ona vratila na posao njen suprug uzeo roditeljski dopust, a lani su odmah po vrtićkoj odbijenici krenuli zvati obrte za dadilje kako bi od rujna imali gdje ostaviti dijete. I srećom da su, ističe Ivana, krenuli zvati odmah jer sumnja da bi inače uspjeli “uhvatiti” mjesto i kod dadilje.

-Ja sam imala pet do šest upita prijateljica ima li mjesta u obrtu u koje ide naše dijete, ali nije bilo mjesta jer se ona oslobađaju u rujnu ako netko dobije mjesto u vrtiću – opisuje situaciju Ivana.

Ona je radom tete u obrtu za dadilje u koji ide njen sin i više nego zadovoljna, ali svjesna je razlike između obrta i vrtića.

-Naša teta je stvarno genijalna, jako puno radi s djecom i zadovoljni smo s obrtom i načinom rada, ali tu nema izleta i aktivnosti koje postoje u vrtićima u kojima su organizirani i mali rukomet i učenje stranih jezika – ističe Ivana.

Zaboraviti ne treba ni financijsku stranu cijele priče jer dok bi, navodi Ivana, vrtić plaćala sedamdesetak eura, za obrt za dadilje mora mjesečno izdvojiti 120. Stanje je to koje znaju roditelji 196 djece iz Bjelovara, 14 s daruvarskog i isto toliko s hercegovačanskog područja, a zbog većeg broja prijava nego što ima mjesta vrtićke liste čekanja postoje i u Rovišću i Ivanskoj. U Končanici ih u vrtiću nema, ali kako njihov vrtić nema jaslice u neobranom su se grožđu našli pojedini roditelji djece jasličke dobi jer u onim daruvarskim prednost imaju djeca s područja Daruvara. Jedini lijek za vrtićke liste čekanja je gradnja novih objekata. Jedan je nedavno otvoren u Velikoj Trnovitici, vrtiće grade ili to planiraju u Bereku, Velikoj Pisanici, Predavcu, Kapeli i Štefanju dok bi oni u Ivanskoj, Siraču i Garešnici trebali biti dograđeni. Bjelovar je zbog previsokih troškova nastalih drastičnim skokom cijena radova od novog vrtića privremeno odustao, pa će dio roditelja i dalje morati biti čarobnjaci snalaženja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!