Bjelovarski husari s mađarskim konjanicima odjahali dio trase prema Jadranu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bliži se 308. Sinjska alka,  a među posebnim gostima ove će godine biti i pripadnici mađarske husarske postrojbe iz kluba Bakonyi Poroszkalo iz grada Varpalota nedaleko od Budimpešte. Na put od 800-ak kilometara krenuli su 20. srpnja, a jučer je šestero konjanika dojahalo u Hrvatsku gdje su ih, nedaleko od nekadašnjeg graničnog prijelaza na Goli,  dočekali Bjelovarski graničari Husari.  Mađarske husare na granici je čekalo sedam konjanika, pripadnika bjelovarskih husara koji su s njima  prošli dio puta od Gole u Koprivničko- Križevačkoj županiji do Bjelovara, središta naše Županije. Kako bi se mađarski kolege osjećali ugodno, bjelovarski su husari s njima projahali cijeli put trasom koju su unaprijed sami prošli i označili kao sigurnu. Zapovjednik mađarske ekspedicije Peter Csepin istaknuo je kako im ovo nije prvi podvig maratonskog tipa.

-Nije nam teško jahati ovim dionicama jer nam ovo nije prvi ovakav podvig, ponosni smo jer je to dio našeg tradicionalnog konjaničkog naselja koje dijelimo s našim hrvatskim prijateljima- zaključio je Csepin.

Bez obzira na samodostatnost konjaništva, realizacija ovakvog poduhvati nemoguća je bez logističke pomoći.

-Ovakav maraton zahtijeva iznimnu fizičku spremnost i mi to najbolje znamo, stoga smo im odmah odlučili pomoći kako bi kroz Hrvatsku prošli sigurno i kako bi sigurno stigli do Sinja. u ovom nismo bili sami. Uz nas pripadnike povijesne postrojbe, u organizaciju i provedbu ovog pothvata uključilo se puno ljudi koji nisu naši članovi, ali su naši prijatelji koji su nam ustupili svoja vozila i objekte te ostale resurse. Stoga ovim putem posebno zahvaljujem Ivici Penzaru iz Ždale i Željku i Marijanu iz Cepetiću iz Virja. Na kraju bih rekao kako će se uz Bjelovarske graničare husare koji su ih uveli u Hrvatsku, logističku pomoć mađarskim konjanicima pružiti i druge povijesne postrojbe čijim područjima će prolaziti – istaknuo je Josip Trogrlić, zapovjednik Bjelovarskih graničara Husara.

Nakon Bjelovara, mađarski husari sutra nastavljaju svoj put prema Sinju. Bjelovarski husari prate ih do Čazme gdje ih preuzima povijesna postrojba Ivanić Grada. Na svom će putu proći kroz Banovinu, Kordun, Liku, Zagoru, da bi 3. kolovoza stigli na svoje odredište u Sinj gdje će se ponovno susresti i Bjelovarskim graničarima Husarima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!