Gradski muzej: ‘Nel blu, dipinto di blu’ otkriva dugu povijest talijanske glazbe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U bjelovarski muzej večeras (28.07.) stiže četvrta glazbena izložba koju postavlja voditeljica njegovog glazbenog odjela Silvija Sitta. Nakon Beatlesa, disca i ABBA-e stiže i dašak Italije kroz izložbu “Nel blu, dipinto di blu”. Na toj, kako kažu, “maloj izložbi o Italiji, velikoj zemlji glazbe” se kroz ploče, literaturu i 14 panoa prikazuju tisućljeća talijanske glazbe – od antike do Maneskina. Neizostavan dio je dakako opera.

-U tom opernom dijelu izložbe vidimo od Rossinija, Puccinija, Monteverdija, pa do Francesce Caccini koja se smatra prvom skladateljicom u povijesti glazbe, a i znamo da se opera izvodila na talijanskom – otkriva ravnatelj muzeja Milan Pavlović.

Velik dio izložbe je posvećen modernijem dobu, od druge polovine dvadesetog stoljeća naovamo.

-Tu je sjajna filmska glazba, znamo Morriconea, Leonea što su napravili, nezaobilazan je Nino Rota, a tu su i svi dobitnici San Rema – navodi Pavlović.

Saznati možete i na koga je sve utjecala talijanska glazba, a mi ćemo vam otkriti da su to i Frank Sinatra i Madonna. Otvorenje izložbe uz prigodan program je večeras u 20 sati, a otvorena je do osmog kolovoza.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!