Ribnjaci u Bedeniku su opet hit: Kreće izgradnja 14 sjenica i ‘šaranske’ staze…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BULINAC – Živo je bilo na ribnjacima ŠRD Šaran Bedenik na Dan antifašističke borbe krajem prošlog mjeseca.

Vrijedni članovi „Šarana“ skuhali su za svoje sumještane, članove i goste lovački paprikaš. Štapovi su bili zabačeni u ribnjake, dan je bio vruć i sunčan, a ulovljen je i poneki šaran.

Naime, ŠRD Šaran Bedenik ove godine slavi 55 godina postojanja. Poslije nekoliko godina stagnacije novi zamah radu društva dalo je ove godine novoizabrano vodstvo na čelu sa predsjednikom Stjepanom Hencom, dopredsjednikom Darkom Petričićem, tajnikom Dejanom Novakom i Stevom Lalićem. Proteklih godina, nekada veoma jako društvo spalo je na devet članova. No, ove godine u društvo je učlanjeno već 39 seniora i kadeta, pa se društvo malo pomalo vraća na staze stare slave. Među njima je i 85-godišnji Ivan Karas, najstariji član društva, koji je prije 50 godina sudjelovao u izgradnji ribnjaka u Bedeniku.

Društvo je osnovano 1968. godine na inicijativu Đure Tanića, Tome Kranjca, Rade Mirića, Josipa Mlinarića, Aleksandra Naraja, Eugena Kolomana, Ljudevita Možija, Adolfa Tereka, Milana Baloga i Josipa Solara. Prvi predsjednik društva bio je Ljudevit Moži.

Ribnjaci su izgrađeni 1973.g.

Sve do 1973. ribolovci Bedenika lovili su uglavnom na okolnim potocima ili išli do rijeke Česme. Te 1973., odnosno 1976., izgrađene su dvije kazete, prvo manja, pa veća, ukupne površine 26.000 četvornih metara. Oba ribnjaka napajaju se iz izvora, minijaturnog ribnjaka i oborinskih voda. Odmah u startu ribnjaci su bogato poribljeni šaranom i amurom, a kasnije i drugom ribom, pa su jedno vrijeme bili poznati i po brojnoj populaciji somova. Bili su ribolovci u Bedeniku poznati i kao organizatori dnevnih i noćnih ribolova, a od 1980., kada je održan prvi Kup za tadašnji Dan ustanka, i međuklupskog natjecanja u lovu ribe udicom na plovak, koji se održavao svakog 27. srpnja. Imalo je društvo i predstavnike u Trećoj ribolovnoj ligi, a na ribnjacima i obližnjem nogometnom stadionu su održavana prvenstva bjelovarskog Centra, kvalifikacije za Kup Hrvatske i Općinska liga u lovu ribe udicom na plovak i bacačkom troboju.

Posljednjih desetak godina i mali i veliki ribnjak bili su ispuštani, a zahvaljujući Općini Nova Rača oba su produbljena i uređena. Veliki je lani ponovo napunjen vodom i od ove godine je u funkciji.

Kako nam priča tajnik društva Dejan Novak, u ribnjake je ove godine do sada pušteno 750 kg šarana, a do kraja godine bit će pušteno još oko 500 kg. Osim šarana i amura, u ribnjacima (malom) ima i nešto babuške i američkog somića.

Izgradnja sjenica i nadstrešnica

Novo vodstvo odlučilo je ponovno vratiti stari sjaj društvu, pa tako i povećati broj članova, kojih je nekada bilo i preko sedamdeset. Godine 1990. kada je predsjednik društva bio Ljudevit Moži, tajnik Josip Solar i blagajnik Stjepan Tanić, društvo je brojilo 77 članova od čega je bilo 30 omladinaca i 4 kadeta. U to vrijeme društvo je bilo i iznimno aktivno na sportskom polju.

Ove godine u društvu planiraju na obali ribnjaka izgraditi 14 sjenica i urediti „šaransku stazu“. Prošli su na natječaju Općine Nova Rača s tim projektom i dobili sredstva, pa će radovi na izgradnji početi uskoro.

Sljedeće godine u pripremi je i projekt izgradnje velike nadstrešnice, te organizacija škole u prirodi u suradnji s Osnovnom školom Nova Rača, priča nam predsjednik ŠRD Stjepan Henc i ističe odličnu suradnju s načelnikom općine Nova Rača Darkom Knežićem i Općinom koja je pomogla iskopati i urediti ribnjake koji su sada duboki i do dva i pol metra.

Ribolovni dani na ribnjacima su subotom i nedjeljom, te u dane praznika, Članovi društva plaćaju donacijsku dozvolu za poribljavanje u iznosu od pet eura po svakom izlasku, dok članovi Zajednice ŠRDiU Bjelovar čiji je ŠRD Šaran Bedenik član, plaćaju 10 eura.

Dogodine u društvu planiraju oformiti šaransku i ekipu u lovu ribe udicom na plovak, koje će nastupati u ligama Zajednice ŠRDiU Bjelovar i tako ponovo krenuti s natjecateljskim ribolovom. Kako čujemo, zainteresiranih mladih ribolovaca ima.

Siniša Slavinić (Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!