Nekim Bjelovarčanima parkiralište važnije od Državnog arhiva?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zašto se nova zgrada Državnog arhiva mora graditi baš u središtu Bjelovara i tako „oštetiti“ vozače za dvadesetak parkirnih mjesta? Zašto se ispod novog arhiva ne izgradi podzemna garaža? Nema li za takvu zgradu mjesta u Zvijercima ili Trojstvenom Markovcu? I čemu zapravo služi i treba li nam uopće taj arhiv?

Ovo su samo neka pitanja koja ovih dana, otkako je za jesen najavljena izgradnja nove zgrade bjelovarskog arhiva, postavljaju dežurni komentatori na društvenim mrežama. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ne krije da je takvim načinom razmišljanja – zgrožen.

Bespovratna sredstva

-Jednostavno ne mogu vjerovati da u ovom gradu ima ljudima kojima je parking važniji od Državnog arhiva. Posljednjih pedesetak godina imamo problem s nedostatkom prostora, znamo da je arhiv djelovao na nekoliko lokacija. Konačno smo dobili bespovratna 4,2 milijuna eura da to riješimo i sad pojedincima to ne odgovara – čudi se Hrebak koji ističe i važnost činjenice da upravo Bjelovar ima ovu važnu instituciju.

-Prije nekoliko godina prijetila je opasnost da ostanemo bez arhiva, i Križevci i Koprivnica borili su se za to da sjedište za ovo područje bude kod njih. Srećom, to se nije dogodilo, a oni koji govore protiv arhiva u Bjelovaru neka se zapitaju što bi bilo da za neki dokument, primjerice građevinsku dozvolu iz sedamdeset i neke, moraju u Koprivnicu ili Križevce – kaže Hrebak.

S gradonačelnikom se slaže i ravnateljica bjelovarskog Državnog arhiva Martina Krivić Lekić koja podsjeća kako se u Bjelovaru čuvaju spisi i dokumenti s bjelovarskog, križevačkog i vrbovečkog područja. Građani s tog područja svakodnevno dolaze u arhiv u potrazi za različitim povijesnim dokumentima i spisima – od građevinskih dozvola, sudskih predmeta, zbirki isprava, ugovora i sl.

-Samo prošle godine imali smo 870 zahtjeva građana koji su nas molili da za njih nešto ispitamo i istražimo. K tome, ugostili smo i 57 istraživača koji su kod nas pregledavali građu za znanstvene i druge radove – kaže Krivić Lekić.

Za takve namjene, dodaje, u postojećem prostoru imaju samo dva mjesta, dok će u novoj zgradi biti čitaonica od stotinu četvornih metara. U novom arhivu konačno će biti dovoljno mjesta za svu građu koja je sada smještena na nekoliko lokacija. Sve će na jednom mjestu biti nakon više od pola stoljeća.

Problem star pola stoljeća

-Naš je Arhiv osnovan 1961. godine i od prvog dana ima problem s prostorom. Prvo je djelovao u sklopu Gradskog muzeja, pa u zgradi do muzeja gdje su bile i neke druge djelatnosti. 2006. godine je izgrađeno arhivsko spremište iza današnje Biskupije, no već tri godine kasnije ono će pripasti upravo Biskupiji. Tada je Arhiv zapravo postao beskućnik u Bjelovaru – tumači Krivić Lekić.

Nedavno je ipak Grad Bjelovar državi darovao zgradu na Trgu Eugena Kvaternika 6, kao i zemljište iza nje na kojem će niknuti nova arhivska zgrada.

-Žao mi je što neki Bjelovarčani negoduju zbog toga što će novi arhiv biti izgrađen na postojećem parkiralištu, no činjenica je da taj blok i jest predviđen za gradnju i da se na njemu i ne izgradi arhiv, vjerojatno bi se u budućnosti izgradilo nešto drugo – kaže Krivić Lekić, dodajući kako zbog zaštite građe nije moguće ni da se ispod arhiva izgradi novo parkiralište. Ravnateljica ima i odgovor za one koji sugeriraju da se arhiv izgradi u nekom od prigradskih naselja.

-Riječ je o zgradi javne namjene koja zbog potreba korisnika mora biti u centru grada. Bjelovar pritom nije iznimka. Izuzev Šibenika, u svim drugim gradovima u Hrvatskoj arhivi se također nalaze u samom središtu – zaključuje Krivić Lekić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!