Đurđa Adlešič boravila u Kijevu: ‘Pomažemo u protuminskoj edukaciji civilnog stanovništva’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Đurđa Adlešič, bivša gradonačelnica Bjelovara i potpredsjednica Vlade boravila je tri dana u Kijevu kao članica delegacije ministra Radmana. Adlešić se jučer vratila iz Kijeva i za portal Klikni.hr izjavila je da je boravak u ratom zahvaćenom Kijevu bio stresan i emotivan.  

-Cilj odlaska u Kijev je bio protuminska edukacija civilnog stanovništva. Mi smo i od prije imali kvalitetnu suradnju s Kijevom, ali sada smo je zbog ovih nesretnih ratnih okolnosti koje su nametnute ovoj državi još više intenzivirali. Imali smo mnogo sastanaka i pomažemo Ukrajini u protuminskoj edukaciji civilnog stanovništva kao i pomagat ćemo još više – rekla nam je Adlešič koju smo upitali kakva je trenutno situacija u Kijevu. 

-A gledajte, ratno je stanje, bile su sirene i naravno da je stresno, ali i vrlo emotivno. Bili smo u školi gdje su djeca izgubila živote i teško je tako nešto uopće zamisliti, a kamo li doživjeti. Hrvatska ima iskustva s protuminskoj edukacijom civilnog stanovništva i s razminiravanjem zemlje i to iskustvo ćemo podijeliti s Ukrajinom, ali i pružiti podršku na razne načine. Moram reći i da su u Kijevu vrlo ažurni, sve što smo dogovorili odmah drugi dan je bilo sve na papiru i potpisano i stvarno imam samo riječi pohvale – kaže Adlešič koju smo upitali kako se uopće putovalo do Kijeva. 

-Nema letova, ne može se ići avionom. Išli smo autom i bilo je to jedno snažno iskustvo. No, kažem, glavno je da pomognemo Kijevu i Ukrajini koliko god možemo i kao što sam već rekla, intenzivirat ćemo suradnju još više – zaključila je Adlešič.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!