Dvije općine iz BBŽ ove godine dobile su dvojku iz transparentnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je osnovna smisao riječi „transparentan“ providan ili proziran, posljednjih godina ta postala je to jedna od najkorištenijih riječi u hrvatskom javnom govoru. Naravno, ne u smislu providnosti i prozirnosti, već političari koriste izraz transparentnost kako bi pokazali koliko je ono što rade vidljivo i dostupno javnosti te kako su prošla vremena kada se javnim novcem moglo raspolagati i trošiti ga onako kako se htjelo.

To je tako barem u teoriji, a da su praktički svi danas transparentni pokazuje istraživanje Instituta za javne financije. Već devetu godinu IJF je proveo istraživanje transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih i lokalnih jedinica, a u odnosu na 2015. godinu kada je transparentnost iznosila prosječnih 1,8, sada je 4,6 od mogućih 5.

-Prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općine iz godine u godinu se popravlja. Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava – ističu iz Instituta za javne financije koji u davanju ocjena za transparentnost gleda ukupno pet kriterija.

To su objave na mrežnim stranicama jedinice godišnjeg izvještaja, izglasanog proračuna, polugodišnjeg proračuna, prijedlog proračuna i proračunski vodič. Kako ti kriteriji i nisu nešto strogi, a ni ova analiza nije posebno detaljna, tako i ne čudi da velika većina jedinica lokalne samouprave spada u odlikaše. Tako su i u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji gotovo svi odlikaši uz iznimku grada Daruvara i općina Ivanska i Zrinski Topolovac sa četvorkama, no prosjek ruše dvije općine koje su dobile ocjenu – dovoljan (2).

To su Kapela i Severin. U odnosu na godinu ranije kada je dobila ocjenu četiri, Općina Kapela ovaj puta je na svojim Internet stranicama objavila tek godišnji i polugodišnji izvještaj. Izglasani proračun, prijedlog proračuna i proračun proračunski vodič web istraživači IJF-a nisu uspjeli pronaći na mrežnim stranicama Kapele, dok je na Internet stranici Općine Severin pronađen tek izglasani proračun i proračunski vodič. (sg/Bjelovarski list)

 

OCJENE:

5 – BBŽ, Berek, Bjelovar, Čazma, Dežanovac, Đulovac, Garešnica, Grubišno Polje, Hercegovac, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Velika Trnovitica, Veliki Grđevac, Veliko Trojstvo

4 – Daruvar, Ivanska, Zrinski Topolovac

2 – Kapela, Severin

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!