Na proslavu blagdana Velike gospe ove subote u Novu Raču stižu i vitezovi templari i Osmanlije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Ove subote, 12. kolovoza, od 20:30 sati na Trgu Stjepana Radića, odnosno u središnjem parku u Novoj Rači održat će se povijesni prikaz proslave blagdana Velike Gospe u tom mjestu kroz stoljeća. Svetkovina je to koja svake godine privuče brojne stanovnike Općine i šire u Novu Raču, gdje se nalazi i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zato su se ove godine odlučili tu proslavu dodatno “pojačati”.

– Nova Rača poznata je po svojim proslavama Velike i Male Gospe. Ukazala nam se prilika da se ta tradicija i povijest koja postoji stoljećima na našem području scenski prikaže. Sve započinje pričom nastanka Rače i dolaskom vitezova templara koji su i počeli graditi crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači. Nakon toga, bit će prikaz osmanskog osvajanja, nakon čega ovo područje Bilogore ostaje pusto. Smirivanjem situacije, stanovništvo se vraća i sva ta povijesna razdoblja želimo pokazati u scenskom prikazu – pojašnjava Slaven Klobučar u ime organizatora.

U prikazu će sudjelovati KUD Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače te udruge iz središnje Hrvatske koje će nastupati i na marijanskom koncertu koji će se održati nešto ranije u subotu. Uz mještane, na prikazu će sudjelovati stotinjak izvođača, a pokušat će oživjeti i srednjovjekovni sajam.

– Najvažniji pokretač je ljubav i prema tradiciji, ali i prijateljstvo svih uključenih u scenski prikaz. Kad vidim koliko imamo volje i želje prikazati to kako treba, mislim da će to biti jedna lijepa priča. Pozivam sve na mise trodnevnice, marijanski koncert ali i scenski prikaz. Vrijeme bi trebalo biti odlično, pa je to još jedan motiv da se dođe na ovu uvertiru proslava blagdana Velike Gospe – kaže Klobučar koji napominje da je čitav scenski prikaz besplatan za sve.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!