Festival na kojem nema plastike, kokica, pomfrita, čak se i krigle za pivo peku od prirodnih materijala, i to na licu mjesta!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Plastične čaše, boce, konfeti, ambalaža od brze hrane, polomljene igračke i sličan otpad posljedica su gotovo svake manifestacije koje su ovih dana zaredale u gradovima diljem Hrvatske. Kažemo – gotovo svake – jer postoji iznimka. Za primjer drugima, ne samo u Hrvatskoj nego i puno šire, može poslužiti Renesansni festival u Koprivnici koji je u potpunosti ekološki i lišen bilo kakvog materijala koji šteti okolišu. Tako će biti i na ovogodišnjoj manifestaciji koja se u Koprivnici održava od 17. do 20. kolovoza.

-Na Renesansnom festivalu, među ostalim, prikazujemo srednjovjekovne obrte i zanate, a obrtnici su u to vrijeme, dakako, koristili ekološke materijale. Mi smo bili prva manifestacija u Hrvatskoj i trenutno smo jedina velika manifestacija u našoj zemlji na kojoj se uopće ne koristi plastika – priča nam direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice i organizator Renesansnog festivala Renato Labazan.

Dodaje kako takav potez nije bilo lako provesti organizacijski, prvenstveno za ugostitelje koji su se morali odreći plastičnih čaša, tanjura, pribora i sličnih predmeta koje svakodnevno koriste, no brzo je sve sjelo na svoje mjesto. Tako se danas, primjerice, na Renesansnom festivalu krigle iz kojih se pije pivo preku na licu mjesta.

-I ne samo to, sva hrana koja se pripremi na festivalu konzumira se iz keramičkog i drvenog posuđa, baš kao što su to ljudi radili u za vrijeme renesanse. Nadalje, kad je riječ o jelima, može se kušati samo ono što se zaista jelo u kasnom srednjem vijeku, na našoj manifestaciji nema pomfrita, puretine, kokica i sličnih jela – kaže Labazan.

No, zato ima drugih specijaliteta, poput kopuna s nadjevom od kestena, vrhunskog piva od koprive koje se također kuha pred posjetiteljima, a ove godine po prvi put moći će se kušati i vino od koprive.

Kad je riječ o ekološkoj komponenti Renesansnog festivala, valja napomenuti kako na manifestaciji nema ni drugih elemenata štetnih za okoliš, koje su neizostavni dio takvih priča. Na koprivničkom festivalu tako, primjerice, nema koncerata „na struju“, posjetitelje zabavljaju isključivo glazbenici koji sviraju na srednjovjekovnim glazbalima. Nema ni „napuhanaca“ i sličnih modernih sadržaja za djecu, no zato ima pucanja lukom i strijelom, labirinata i sličnih neškodljivih čuda.

Spomenimo i kako je tema ovogodišnjeg festivala posvećena životinjama koje će stići iz čitave Europe. U svakom slučaju, idućeg tjedna svi putovi vode – u Koprivnicu!

Foto: FB Renesansni festival

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!