Svi gradovi i općine imaju savjete mladih, većina samo na papiru. Ipak, našli smo i jedno vrlo aktivno društvo!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jeste li znali da bi u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i na nacionalnoj razini trebali postojati savjeti mladih? Riječ je o savjetodavnim tijelima koja bi trebala promicati i zagovarati prava, potrebe i interese mladih na svom području. Upravo danas, 12. kolovoza, obilježavamo Međunarodni dan mladih, a tim smo povodom provjerili koliki je u praksi utjecaj savjeta mladih na našem području.

Dok su neki od predsjednika ovih savjeta koje smo kontaktirali prilično nezainteresirani za razgovor o tijelu kojim predsjedaju, a neki ni sami ne znaju zašto su se uključili u njegov rad, predsjednik Savjeta mladih Velike Pisanice Martin Dent rado je odgovorio na sva postavljena pitanja. Kako je kazao, mandat ovog tijela u Velikoj Pisanici započeo je prije pola godine, a unatoč brojim obvezama njegovih članova, pokušavaju pronaći vrijeme za redovite sastanke kako bi doprinijeli što boljem životu svojih mladih sumještana.

-Ovaj saziv postoji tek od veljače pa do sada nismo imali priliku pokazati što sve možemo, no planova svakako imamo napretek. Najvažnije nam je osluškivati želje i potrebe naših vršnjaka u Velikoj Pisanici kako bi nam svima bilo ljepše. Naša uloga je mladima pisaničkog kraja olakšati život na selu. Primjerice, pomoći u pronalasku posla preko učeničke zadruge ili studentskog servisa. Osim toga, imamo i različite planove za budućnost. U vrijeme božićnih blagdana planiramo organizirati manifestaciju na kojoj ćemo prikupljati sredstva za naše najpotrebitije sumještane. Isto tako, planiramo pripremiti i svojevrsnu zabavu za mlade kako bi se bolje upoznali i razmijenili iskustva, a na tu zabavu ćemo svakako pozvati i kolege iz susjednih savjeta mladih – otkrio je Dent, naglasivši kako se svim članovima Savjeta mladih Velike Pisanice mladi ove općine mogu obratiti sa svojim idejama, pitanjima i prijedlozima

– Tu smo za sve ideje. Rekao bih da dobro funkcioniramo, a u hodu rješavamo probleme na koje nailazimo. Od Općine i načelnika Fredija Palija dobivamo dobru podršku i lijepo surađujemo. Uvijek im se možemo obratiti kad nam nešto zatreba, a to nam je svakako dobar vjetar u leđa. Naime, danas mladi mahom bježe od politike koju smatraju dosadnom. Fokus im je na nekim drugim stvarima, no vjerujem kako se naš glas mora čuti i kako samo zajedničkim snagama možemo potaknuti promjene u smjeru u kojem želimo – kazao je ovaj 23-godišnji student ekološke poljoprivrede koje je u svom slobodnom vremenu pronašao i vrijeme za političku uključenost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!