Zabilježen rast zaraza koronom: Doznajemo kakva je situacija na domaćem terenu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako smo pomalo zaboravili na Covid, on se ponovno pojavio u Francuskoj, a novi val epidemije prijavljen je u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Indiji i Japanu. Na globalnoj razini, broj novozaraženih je skočio 80 posto u mjesec dana. Kako je otkrila Svjetska zdravstvena organizacija, od 10. srpnja do 6. kolovoza prijavljeno je 1,5 milijuna novozaraženih.

U ovome trenutku najviše se prati verzija virusa EG.5, nazvanu Eris jer bi mogla izazvati novi val. Izgleda da se ta podvarijanta omikrona lakše prenosi od drugih koje trenutačno cirkuliraju, vjerojatno zbog novih mutacija. Za sada “dokazi s kojima raspolažemo ne sugeriraju da EG.5 predstavlja nove rizike za javno zdravlje u odnosu na druge podvarijante omikrona koje kruže”, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Dobra vijest je da na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije zabilježeno povećanje broja zaraženih.
-Situacija je mirna. Prošlog tjedna imali smo tek jedan prijavljeni slučaj, a nije zabilježen ni povećani interes za testiranja na covid – otkrio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac dodajući kako će epidemiolozi pratiti daljnji razvoj situacije.

(Klikni.hr/Hina)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!