Novi direktor reformu započeo rezanjem svoje plaće, a otkrio nam je detaljan plan za Vodoprivredu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednje dvije godine o malo kojem poduzeću u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se toliko pisalo kao o daruvarskoj Vodoprivredi. Na žalost, sve do nedavno, u negativnom kontekstu jer je godinama poslovala na rubu stečaja. Problem je riješen prije dvije godine, smjenom županijske vlasti i o tome se manje-više sve zna. Župan Marko Marušić uvjerio je vjerovnike da se odreknu dijela potraživanja, napravljen je novi predstečajni plan, pronađen je i investitor – zagrebačka Energo Vizija – koja je dokapitalizirala tvrtku s 15,8 milijuna kuna i postala većinski vlasnik. U međuvremenu je odvojeno poslovanje Vodoprivrede i Ribnjačarstva, sestrinske firme koju su novi vlasnici odlučili dalje razvijati, dok su dionice Vodoprivrede ponudili na tržištu. Njih je lani kupila je domaća tvrtka Aqua Opus koja je sada većinski vlasnik, s 51,05 posto udjela. Skoro 30 posto udjela u poduzeću ima BBŽ, a 19 posto mali dioničari.

Iza Aqua Opusa stoje lokalni poduzetnici Vladimir Bijelić i Marijan Cenger koji su, prema uzoru na svoje ranije poslovne projekte, odlučni Vodoprivredu ponovno učiniti uspješnom tvrtkom. U posljednjih nekoliko mjeseci ondje je već napravljena ozbiljna reorganizacija koju su povjerili domaćem mladom stručnjaku, inženjeru strojarstva Marku Vukoji. Novi izvršni direktor, inače nestranački čovjek, promjene je započeo upravo u svom uredu, značajnim rezanjem plaće. Ona danas iznosi 1.526,60 eura (bruto), dok je plaća prijašnjeg direktora Roberta Marinića iznosila čak 3.969,81 eura.

Gomilanje duga

-Promjene su bile nužne. Vodoprivreda je i nakon dokapitalizacije Energo Vizije stvarala gubitak od 50 tisuća eura mjesečno, a valja imati na umu kako smo preuzimanjem tvrtke preuzeli i dug prema banci od desetak milijuna kuna koji sad redovno otplaćujemo. S obzirom na stvaranje novog duga na mjesečnoj bazi, morali smo nešto poduzeti – priča nam mladi direktor. Odmah se, kaže, krenulo u reorganizaciju. Napravljena je dubinska analiza poslovanja, među ostalim i ona vezana uz kadrove koja je pokazala kako poduzeće nema potrebu zapošljavati 120 ljudi, koliko ih je nedavno bilo na platnoj listi.

-Velik dio ljudi imao je uvjete za mirovinu, s dijelom zaposlenih dogovorili smo sporazumne raskide radnog odnosa. Svi radnici koji su otišli zbrinuti su, dio je dobio otpremnine i ni s kim ne vodimo radne sporove – kaže Vukoja, dodajući kako je broj zaposlenih smanjen na 69. Zahvaljujući ovakvoj reorganizaciji, stvoreni su uvjeti za povećanje plaća dijelu radnika, a intenzivno se ulaže i strojeve i drugu opremu za rad. U planu je i otvaranje zaštitne radionice u kojoj će raditi radnici s određenim tjelesnim oštećenjima. Vukoja kaže kako su i on i njegovi poslodavci svjesni da su preuzeli tvrtku koja im zaradu neće donijeti preko noći, no drže kako mjesta na tržištu za Vodoprivredu ima.

-Ova godina je posebno izazovna kad je riječ o obrani od poplava, što ulazi u našu djelatnost i to možda najbolje ilustrira koliko su tvrtke poput naše potrebne. Naravno, tu su i drugi poslovi, poput izgradnje komunalne infrastrukture na kojima intenzivno radimo – kaže Vukoja.

Dodaje kako su zadovoljni suradnjom s jedinicama lokalne samouprave na čijem području rade i ostalim partnerima, a nadaju se i poboljšanju suradnje s Hrvatskim vodama koje su im najvažniji partner i za koje obavljaju posao održavanja javnog vodnog dobra na daruvarskom i pakračkom području.

-Moram priznati da suradnja tu malo zapinje, što je posljedica prakse koja je ranije postojala u odnosima između ovdašnjih rukovoditelja Hrvatskih voda i bivše uprave Vodoprivrede. Nakon preuzimanja tvrtke shvatili smo da neke stvari nisu funkcionirale kako bi trebale i odlučili smo promijeniti tu lošu praksu, što pojedinci iz Hrvatskih voda nisu dobro prihvatili. To nam otežava poslovanje, no vodimo razgovore i na višim instancama te se nadamo da će se situacija popraviti i da će nam Hrvatske vode ponovno biti pouzdan partner – kaže Vukoja.

Problemi s Hrvatskim vodama

A upravo zbog Hrvatskih voda i nedavne kaznene prijave protiv njihova zaposlenika iz Daruvara Obrada Komlenića, kojeg se tereti za malverzacije drvetom u vlasništvu države, pod povećalom se našla i Vodoprivreda.

-Nije nam zbog toga drago, no policiji smo dali na uvid svu traženu dokumentaciju. Mogu samo kazati kako naši radnici na terenu rade ono što im naručitelj radova, dakle predstavnik Hrvatskih voda, naloži te da sami nisu upleteni ni u kakve sumnjive poslove – kaže Vukoja, dodajući kako se nada da će institucije brzo razriješiti ovaj slučaj.

U međuvremenu, Vodoprivreda Daruvar nastavlja put oporavka na slobodnom tržištu. Vukoja kaže kako su svjesni da su, zbog ranijih problema, ali i vlasničkih odnosa, pod povećalom javnosti.

-Imamo tročlani Nadzorni odbor koji čine predstavnici vlasnika, radnika i Županije koja, bez obzira što nema većinski udio u tvrtci, i dalje pomno prati naše poslovanje i koja nam je pouzdan partner. Svjesni smo svoje odgovornosti, i prema njima, i prema radnicima, ali i građanima dviju županija na čijem području radimo, i to nam je svakako dodatni motiv da stanje u tvrtci, koja je godinama na klimavim nogama, dovedemo u red i čvrsto je pozicioniramo na tržištu – zaključuje Vukoja.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!