Bolju zaštitu žrtava nasilja traže i Bjelovarčanke i Bjelovarčani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Javnoj akciji “Sigurnost žena je odgovornost države” koja je danas održana u desetak hrvatskih gradova pridružio se i Bjelovar. Na taj je način pružena podrška ženama iz Bosne i Hercegovine nakon brutalnog ubojstva Nizame Hećimović kojoj institucije unatoč njenim apelima i prijavama nisu pružile pomoć, a čije je ubojstvo prenošeno uživo i da sve bude gore, lajkano. Ni u Hrvatskoj žrtve nasilja nisu adekvatno zaštićene zbog čega je zatraženo da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, a za koju će biti osigurana sredstva u proračunu, ali i definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu, donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja isključivo u kaznenu sferu jer sadašnja je regulacija, kažu, neadekvatna i obeshrabrujuća za sve koje trpe nasilje.

-Za one koji nisu znali danas je jednak prekršaj švercati se u tramvaju i šakom udariti ženu – upozorava inicijatorica bjelovarske akcije i predsjednica KulPong kluba Ines Ban.

Ines Ban

 

Odazivom na prosvjed u Bjelovaru je i više nego zadovoljna.

-I Bjelovar ima hrabrih žena koje su došle unatoč nekakvom strahu od javnog nastupa i tabua, stava da ako će ako javno progovore o nasilju i same biti žrtvom nasilja. Ne bojim se, tu sam jer želim da moje dijete živi u sigurnijem sutra – jasna je Ban.

Imala je ova Bjelovarčanka i još jedan motiv za prosvjed, puno bliži ‘našem dvorištu’, slučaj severinskog načelnika Žarka Žgele koji je pod povećalom javnosti završio upravo zbog nasilja nad ženom, vlasnicom kafića.

-Ženu je pijan istukao i dalje radi, on danas prima plaću. Mi svi koji radimo punimo proračun i plaćamo nasilnika da radi i da dalje bude među ženama – šokirana je Ines Ban.

I zbog toga je, kaže, važno mijenjati propise i adekvatnije zaštititi žrtve. I nije to isključivo ‘žensko pitanje’, ističe jedan mladi Bjelovarčanin koji se pridružio akciji “Sigurnost žena je odgovornost države”

-To je nešto što bi se trebalo raditi i ne vidim zbog čega se ne bi pojavilo i više muškaraca na prosvjedu za žene. Tu bi, prema meni, svi trebali biti na istoj strani – kaže Matko Pranjić.

Matko Pranjić

 

Da na području borbe protiv nasilja nad ženama i podizanja svijesti javnosti ima previše posla pokazuje izvješće UN-a prema kojem čak četvrtina svjetskog stanovništva misli da je u redu da muškarac tuče svoju ženu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!