Jeste li čuli za Ranč Mala Troja? Upoznajte ovaj neotkriveni bilogorski biser

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon povratka s godišnjih odmora, stiže doba godine koje je idealno za istraživanje ljepota domaćeg kraja. Na svu sreću, Bjelovarsko-bilogorska županija puna je malih, još uvijek pomalo skrivenih bisera, a jedan takav krije se i u Malom Trojstvu. Riječ je o Ranču Mala Troja koje će vas na prvu osvojiti predivnim arapskim konjima i pitomim bilogorskim brežuljcima. Imanje obitelji Fertalj udaljeno je tek 15-ak kilometara od središta Bjelovara, a na njega, najbolje uz prethodnu najavu, možete doći i besplatno uživati u svježem zraku, prirodi te svoje mališane upoznati s konjima.

Druženje s konjima

– Ranč Mala Troja nedavno je otvoren za sve posjetitelje. Tko želi doći, ovdje se može družiti se s konjima, četkati ih, hraniti ili jahati. Dolaze nam obitelji, a većina djece se na prvu zaljubi u konje. Naravno, ima mališana koji bi odmah zajahali, a ima onih koji su vrlo oprezni. No uvijek kažem da dijete prvo mora upoznati konja, podružiti se s njim, nahraniti ga… Tu ne smije biti forsiranja. Već samo druženje sa životinjama i boravak u prirodi djeci mnogo znači. Upravo to je jedan od poticaja da se bavim ovim – ističe Željko Fertalj kojemu se otvaranje imanja za sve zainteresirane posjetitelje činilo kao prirodni tijek razvoja ranča. Naime, primarna djelatnost ove vrijedne obitelji je uzgoj arapskih konja, a upravo su tu svoju ljubav prema konjima željeli podijeliti sa svim onim koji žele uhvatiti predah u prirodi.


– Mi se, prije svega, bavimo uzgojem arapskih konja. Trenutno imamo 17 svojih grla i dva na pansionu. Riječ je o djelatnosti koja zahtijeva ulaganje dosta novca, ali još više vremena, no to je ono u čemu svi u kući uživamo. Naravno, za uzgoj dobijemo i poticaje od države što nam uvelike olakšava sam uzgoj, a zaradi se i na prodaji grla, no da nema ljubavi prema ovim predivnim životinjama, ne bi bilo ništa od toga – priča nam vlasnik Male Troje koji na ovom obiteljskom imanju sa svojim konjima provodi svaki slobodni trenutak. Tu ljubav je prenio na sve članove svoje obitelji pa je tako njegova pokćerka Mihaela već osvojila nekoliko medalja na endurance trkama. Na svojoj prvoj trci osvojila je prvo zlato, a da prva pobjeda nije bila samo slučajnost potvrdila na sljedećoj na kojoj je ponovila uspjeh. Sada se priprema na trke sljedeće godine, a njezini uspjeh veliki su ponos, ali i vjetar u leđa čitavoj obitelji.

Puno rada i odricanja

– Konjogojstvo traži puno rada i odricanja, ali kada vidim koliko djeca uživaju u konjima, sve postaje puno lakše. Upravo zato se pomalo i širimo pa tako već nagodinu očekujemo ždrjebad od naših šest kobila. Željeli bismo urediti i kuću za najam kako bismo svojim gostima mogli ponuditi potpuni doživljaj života na selu. Ljudi su danas, u ovom užurbanom svijetu, željni doživjeti malo mira i vratiti se svojim korijenima. Upravo to mogu iskusiti u Malom Trojstvu pa u tom smjeru želimo razvijati svoje gospodarstvo, no idemo korak po korak – pojašnjava Fertalj koji je malo po malo i zaplivao vodama konjogojstva.


– Konjogojstvom se bavim posljednjih šest godina. Sve je započelo kada sam obolio od dijabetesa i kada sam tražio ispušni ventil u životu. Nikada ranije nisam imao konje. Moj najbliži susret s ovim životinjama je bio kod jednog mog prijatelja iz Zagreba koji ima konje. U određenom trenutku jednom drugom prijatelju je trebalo zbrinuti konje, a ubrzo sam i kupio i svoje prvo ždrijebe. U to vrijeme o njima nisam znao gotovo ništa, no kada sam vidio ždrijebe u maloj i mračnoj štali, jednostavno ga nisam mogao ostaviti. I tako sam ga kupio. Kasnije se svaki korak nadovezao na onaj prethodni, a uživao bih kada bi se tako nastavilo i dalje – zaključuje vlasnik Ranča Mala Troja.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!