Kako Grad i Komunalac planiraju stati na kraj onima koji bacaju sve i svašta?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na području koje pokriva bjelovarski Komunalac je na 347 lokacija zelenih otoka postavljeno 660 spremnika za staklo, PET ambalažu, papir, tekstil i baterije. Od ukupno prikupljenih količina upravo je na zelenim otocima prikupljeno sto posto stakla, dvadeset posto papira i tek pet posto PET ambalaže što ne čudi dijelom i zbog toga što dio građana plastične boce vraća u trgovinama zbog povratne naknade. Međutim, u i oko spremnika na zelenim otocima nerijetko se odlaže i ono što ne treba. Dio građana ih zatrpava, otpad slaže oko njih, a ondje ostavlja i otpad koji tamo ne pripada iako za to nema razloga.

-Imamo puno opcija za odlaganje, primjerice reciklažno dvorište kod Autobusnog kolodvora. Ondje se može dovesti neki stari kauč, radnici će se pobrinuti za to i pomoći oko istovara, a ne ostaviti kauč uz zeleni otok samo zato što je nekome lijeno automobilom proći dodatan kilometar ili dva – kaže šefica Komunalca Ivana Jurković Piščević.

No, kauči su još i najmanji problem zelenih otoka jer se zbog nepropisnog odlaganja oko njih znaju širiti i neugodni miomirisi, a nek pronalasci iz kontejnera su blago rečeno bizarni. Tako je netko u spremnik za papir bacio pileće iznutrice, a zbog toga su na nekim kritičnim lokacijama i postavljene kamere.

-Nabavljeno je nekoliko kamera i postavljeno na kritične lokacije kako bi se sankcioniralo one koji ostavljaju neprimjerene stvari u spremnike. Jedan od primjera je onaj od neki dan kada su djelatnici Čistoće na zelenom otoku kod tržnice pronašli napuštene tek okoćene mačiće – pomalo razočarano kaže Jurković Piščević.

Problema su svjesni i u Gradu.

-Pokušat ćemo naći neko zajedničko rješenje s Komunalcem. Potpuno razumijem stanare zgrada blizu zelenih otoka jer i drugi građani ondje odlažu otpad i tamo onda nastaju mini deponiji iako oni nisu ostavljalište miješanog komunalnog otpada. Ovih dana ćemo pokušati naći neko rješenje na zadovoljstvo svih strana – ističe gradonačelnik Dario Hrebak.

No, iako se pojavila ideja da se zeleni otoci maknu do toga neće doći.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!