Samo jedna škola u BBŽ ide u cjelodnevnu nastavu! Zadaća u školi, tri obroka, veće plaće…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cjelodnevna nastava tema je koja je u javnosti podignula mnogo prašine i drame, ali neovisno kome se ona svidjela ili ne, eksperimentalna četverogodišnja provedba projekta počinje kada i nova školska godina, 4. rujna. Za projekt su odabrene 64 osnovne škole među kojima se nalazi i ona iz Bjelovarsko-bilogorske županije, točnije Osnovna škola Mate Lovraka iz Velikog Grđevca. Podsjetimo, prvotno se na projekt prijavila i Češka osnovna škola Josipa Ružičke iz Končanice, ali od cijele priče su odustali.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je javni poziv na koji su se do kraja travnja ove godine mogle javiti one škole koje su imale predispozicije, a to je prvenstveno rad u jednoj smjeni. U našoj školi su se javile dvije škole i obje škole su zadovoljile sve uvjete i prošle su na javnom pozivu. No, u tijeku daljnjeg postupka, Češka osnovna škola imala je par upita s obzirom na to da se radi o manjinskoj školi koja ima drugačiji nastavni plan i program. Neke stvari nisu do kraja definirane tako da je Češka škola odlučila za sada odustati od projekta – priča pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije Andrea Prugovečki Klepac.

Vjeruje pročelnica da će od strane Ministarstva doći do razjašnjenja određenih stvari kada se govori o manjinskim školama. Do tada, velikogrđevačka osnovna škola jedina je škola u BBŽ koja od 4. rujna ide u eksperimentalni projekt. Pojasnila je Prugovečki Klepac što će cjelodnevna nastava značiti za učenike, profesore, ali i roditelje.

– Prije svega, to za školu znači da će ona sada krenuti provoditi cjelodnevnu nastavu. Treba napomenuti da je škola i do sada imala produženi boravak pa promjene neće biti drastične. No, kroz propisane module, A1, A2, B1 i B2, znači da će se djeci pomagati u školi kako bi imala što više vremena kod kuće s roditeljima, a ne da pišu zadaće. Škola će im u tome uvelike pomoći. I izvannastavne aktivnosti djeca će moći provoditi u školi, a isto tako, djeca će u školi imati tri obroka za razliku do sada kada su imala jedan. Nadalje, roditelji koji su u Velikom Grđevcu plaćali produženi boravak, sada je to za njih bez ikakvog troška – rekla je Prugovečki Klepac.

Očekuje se da će eksperiment pokazati da će djeca imati podršku vezanu za određene nejasnoće pa da će se i potreba za instrukcijama smanjiti. Plus je i provođenje dodatnih sadržaja u školi.

– Novac nije presudan, ali je itekako važan. Škola u Velikom Grđevcu je kroz projekt od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurala sredstva u iznosu od 320 tisuća eura, a sporazum su potpisali župan Marko Marušić s resornim Ministarstvom te ravnateljica Marina Balen. Sredstva će biti namijenjena za dodatno opremanje škole, rekonstrukciju i uređenje kuhinje, a odobrena je i nabava novog kombi vozila kojim će se omogućiti da djeca iz područnih škola dolaze na dodatne sadržaje u matičnu školu. Treba spomenuti i da će svi djelatnici škole kroz eksperimentalni program imati uvećane plaće što znači da će svaki dodatan rad biti plaćen – dodaje.

Pročelnica za Osnovnu školu Mate Lovraka iz Velikog Grđevca ima samo riječi hvale jer se škola i inače voli uključivati u razne projekte.

– Moram pohvaliti ravnateljicu koja je pokazala veliki entuzijazam i koja je već dosad bila uključena u niz projekata tako da škola iskustva s projektima ima. Nastavnički kadar je za cjelodnevnu nastavu već prošao jedan set edukacija koje je Ministarstvo sazvalo tijekom srpnja tako da ne dvojim da će škola biti uspješna – kaže.

Kroz potpisani sporazum, Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač morat će provoditi javnu nabavu za opremanje škole.

– Mi smo direktno u tom procesu koji će i za nas biti novina. Trebamo uskladiti svoje planove nabave, angažirati ljude koji su stručni te zajedno sa školom konkretizirati nabavu, prvi dogovor je oko kuhinje – zaključuje.

FOTO: naslovna (Štefan Brajković), Andrea Prugovečki Klepac (OŠ Mate Lovraka, Veliki Grđevac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!