Evo koja su najčešća prezimena u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Posljednji popis stanovništva završen je prije gotovo dvije godine, no Državni zavod za statistiku svako malo nas razveseli i iznenadi nekim novim i iznimno zanimljivim statističkim podacima.

Jedna od zanimljivijih rubrika svakako je ona o najčešćim prezimenima u Hrvatskoj i po pojedinoj županiji, gradu i općini, a kao i u cijeloj Hrvatskoj, najzastupljenije prezime u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, kao i u Bjelovaru, Daruvaru i Grubišnom Polju je – Horvat.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj danas u nešto više od osam tisuća domaćinstava živi dvadesetak tisuća ljudi koji se prezivaju Horvat, a to je prezime najčešće u šest županija i u Gradu Zagrebu. Gotovo pa ne postoji naselje u Hrvatskoj u kojem nema barem jednog Horvata, a to je prezime posebno karakteristično za kontinentalnu Hrvatsku i nakon Zagreba, Horvata je najviše u Čakovcu, Osijeku i Varaždinu. Zanimljivo je kako je ovo prezime nastalo od mađarskog naziva za Hrvate i prvi puta se spominje još u 16. stoljeću, a izvedenica istog prezimena (Horvath) najčešće je prezime u Slovačkoj i peto najčešće u Mađarskoj.

Kovačevići i Kovači

Zanimanje kovača možda je gotovo izumrlo, no po raznim verzijama te riječi danas se preziva nekoliko desetaka tisuća stanovnika Hrvatske. Kovačevići, Kovačići i jednostavni Kovači česta su prezimena na području cijele Lijepe naše, a nakon Horvata, upravo Kovačevića najviše ima u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, dok je to prezime najzastupljenije u Čazmi. Kovači ktome zauzimaju osmo mjesto u županiji, a Kovačići deseto, no zato su broj dva u Daruvaru i Severinu.

Treće najzastupljenije prezime u županiji je Matić, a iako porijeklo to prezime vuče iz zapadne Bosne i Hercegovine, udomaćilo se u cijeloj Hrvatskoj. Matići su broj četiri u Bjelovaru, broj dva u Đulovcu i broj tri u Kapeli, a prezime Jaković ne samo da je četvrto najzastupljenije u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, već je i najčešće na području Općine Rovišće.

Jakovići su Hrvati rodom s Kosova, a prema nekim izvorima potječu iz Konavala. Nakon Zagreba i Dugog Sela, stanovnika s tim prezimenom najviše u Hrvatskoj ima u Predavcu (85) i Velikim Bastajima (75). Prema nekim izvorima, prezime Jaković je izvedenica od riječi jak i po toj teoriji Jakovići su bili poznati po svojoj hrabrosti, a to je i dovelo do njihovog prezimena. Jozići su peti po brojnosti, Grgići šesti, a Tomići sedmi, a jedno netipično prezime za ostala mjesta u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji najčešće je na području Garešnice.

To su Šajnovići, a od 530 osoba u Hrvatskoj koje nose to prezime, njih oko petnaest posto ili 75 živi u Velikom Pašijanu kraj Garešnice. Prema nekim izvorima Šajnovići su se prvi puta pojavili u Bosni u srednjem vijeku, a kada su Turci preuzeli kontrolu nad Bosnom, dio stanovništa se preobratio na islam, dok je dio ostao među katolicima. Šajnovići su tijekom povijesti bili poznati po hrabrosti i sposobnosti prilagodbe novim uvjetima života, a zanimljivo je kako su neka prezimena tipična za pojedinu mikrolokaciju dok ih na drugim mjestima gotovo uopće i nema.

Štefovići iz Štefanja

Tako je prezime Štefović specifično za Općinu Štefanje i najveći broj stanovnika ondje nosi baš to prezime pa tako i načelnik Silvestar Štefović. Najviše Štefovića u cijeloj Hrvatskoj živi baš u Starom Štefanju odnosno njih 45 te se svaki peti stanovnik ondje preziva baš tako. To se prezime prvi puta spominje u 18. stoljeću, a dolazi od grčke riječi „stephanos“ što znači vijenac ili kruna. Prezime Križan specifično je recimo za Općinu Ivansku pa tako u mjestu Samarica živi čak 60 Križana, a kad netko kaže da se preziva Žabjačan velika je vjerojatnost da je iz Nove Rače, točnije iz Sasovca ili Orovca.

Prezime Šostaric najbrojnije je u Zrinskom Topolovcu i ondje ih je danas pedesetak, a prema jednoj od teoriji to prezime potječe od imena Šostar što je zapravo bio nadimak za čovjeka koji je bio vrlo vrijedan i marljiv. Daruvar i okolna mjesta specifična su i po brojnim prezimenima češkog porijekla, posebice Horak koje je treće najbrojnije u Daruvaru i drugo u Grubišnom Polju. Posebno je zanimljiva situacija u Končanici gdje su sva tri najčešća prezimena, Herout, Kligl i Finek upravo češkog porijekla. (sg)

Najčešća prezimena po mjestima

BBŽ – Horvat, Kovačević, Matić, Jaković, Jozić, Grgić, Tomić, Kovač, Jurić, Kovačić

Bjelovar – Horvat, Jozić, Kovačević, Matić, Ćurić

Daruvar – Horvat, Kovačić, Horak, Lukić, Malina

Čazma – Kovačević, Blažeković, Kupsjak, Ravlić, Sudarević

Garešnica – Šajnović, Horvat, Jovanović, Ugarković, Rijetković

Grubišno Polje – Horvat, Horak, Frantal, Kalanjoš, Bukovac

Berek – Herceg, Modrić, Goleš

Dežanovac – Pihir, Grgić, Ilinović

Đulovac – Jaković, Matić, Tomić

Hercegovac – Cindrić, Jurčić, Jurčević

Ivanska – Križan, Cindrić, Majcan

Kapela – Gegić, Horvat, Matić

Končanica – Herout, Kligl, Finek

Nova Rača – Jukić, Žabjačan, Radelić

Rovišće – Jaković, Dominković, Filić

Severin – Jakopović, Kovačić, Kovač

Sirač – Plažanin, Žuger, Karlović

Šandrović – Radelić, Stojčević, Bedeković

Štefanje – Štefović, Forjan, Novaković

Velika Pisanica – Prenkaj, Budrovčan, Ćetković

Velika Trnovitica – Plantek, Čukman, Pavlek

Veliki Grđevac – Benić, Komljenović, Sahiti

Veliko Trojstvo – Kovač, Sabolović, Bačak

Zrinski Topolovac – Šostaric, Sudaš, Kovačević


PODIJELI S PRIJATELJIMA!