Gospodarstvo žabjačkih sirara je u finalu izbora za najbolji OPG u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – U finale izbora za najbolji OPG “Zlata vrijedan” koji provode Ministarstvo poljoprivrede, HRT i Večernji list ušao je OPG Maciček iz Žabjaka kod Rovišća koji uspješno pliva nemirnim mljekarskim vodama. Poljoprivrednu priču vrijedne obitelji Maciček je prije otprilike pola stoljeća pokrenuo Mato s četiri krave, dva konja i nešto svinja, nastavio ju je njegov sin Franjo, a sada sve više posao preuzima treća generacija Macičekovih, braća Dejan i Valentin. Danas je na mužnji pedeset krava, godišnja proizvodnja mlijeka je oko 360 tisuća litara, a riječ je suvremenoj farmi koje se ne bi posramile ni jače mljekarske zemlje. Nabavili su Macičeki robota za mužnju koji im olakšava posao, a kako bi smanjili ulazne troškove postavili su solarne panele. Prošle su godine i to vlastitim ulaganjima otvorili i mini siranu na što ih je primorala situacija.

-Na otvaranje mini sirane nas je stjecajem okolnosti ponukalo stanje na tržištu mlijeka. Jednostavno smo razmišljali da ako mogu mljekare toliko dignuti vrijednost našeg proizvoda zašto onda ne bi i mi jedan dio toga uzeli pošto smo ionako već radili te proizvode za sebe. Svježi sir, kuhani sir, vrhnje je mama već radila, a ovo je sada intenzivnije – priča Dejan Maciček.

Obitelj Maciček

 

Iz njihove mini sirane danas tako po staroj recepturi, na tradicionalan način izlaze svježi sir i vrhnje, ponekad maslac, sirutka, kuhani sirevi, kako obični tako i s okusima kao što su dimljena paprika i vlasac, te jogurti, a tu si daju mašti na volju i tradicionalnu recepturu obogaćuju okusima kao što su pečena jabuka i cimet, jagoda, kava, vanilija s čoko kuglicama. Pri tome se ipak valja držati određenih pravila.

-Što se tiče voćnih baza, najbolje se držati sezone voća jer je tada veća potražnja tako da se prilagođavamo tome što bi u tom trenutku moglo bolje ići – tumači njihovu proizvodnu logiku Maciček.

Recepturu su očito pogodili jer svi koji su njihove sireve i jogurte probali ih i hvale, a ni na prodaju se ne mogu požaliti.

-Kupci su oduševljeni i željni domaćih proizvoda. Najbolje prolaze kvargl, svježi sir i vrhnje, ali dosta su traženi i mlijeko i sirutka – navodi mladi sirar.

Sirevi OPG-a Maciček

 

Ideja im ne nedostaje, rado bi u svoj asortiman uvrstili i primjerice sladoled, ali za to je potrebno više i vremena i radne snage. Za sada i dalje većinu proizvedenog mlijeka predaju otkupljivaču, ali unatoč svim izazovima s kojima se proizvođači mlijeka susreću, odustajanje za njih nije opcija.

-Ušli smo u to i puno uložili i ako želimo to održati moramo davati sve od sebe – opisao nam je proizvodnu logiku Macičekovih Dejan.

I dalje će tako na njihovom gospodarstvu u Žabjaku nastajati odlični mliječni proizvodi koje prodaju na kućnom pragu, kiosku u Rovišću, a kreću i na bjelovarsku tržnicu. Pobjednik izbora Zlata vrijedan znat će se 15. rujna, a nagrade za prva tri mjesta iznose 4.000, 2.700 i 1.350 eura.

Ovaj tekst sufinancira Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!