Dok ih nije bilo, Romima je netko porušio čitavo naselje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Policija istražuje tko je strojevima porušio nelegalizirano romsko naselje uz Dravu u Općini Drnje dok su njegovi stanovnici nakon nedavne poplave bili privremeno raseljeni.

Koprivničko-križevačka policija potvrdila je da je pokrenula kriminalističko istraživanje nakon prijave stanovnika romskog naselja Autoput u Općini Drnje.

Riječ je o naselju koje je bilo privremeno ispražnjeno jer je potopljeno nakon nedavnog izlijevanja Drave iz korita. Stoga su njegovi stanovnici bili privremeno smješteni u školskoj dvorani. Smatraju da je netko iskoristio njihovu odsutnost i na brutalan način ih lišio domova.

Naselje je strije od 150 godina i u njemu je živjelo sedam mnogobrojnih obitelji, od toga 16-ero odraslih i 17 djece. Srušeno je, kažu, bez najave i upozorenja tijekom proteklog vikenda. Kako su rekli žitelji sravnjenog naselja, nisu uspjeli spasiti ni stvari iz porušenih kuća.

Stanovnici se pozivaju na pravo dosjelosti

Predsjednik romske Udruge Korak po korak Franjo Horvat koji je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kaže da tamošnji objekti nisu bili legalizirani.

Jedna od tamošnjih čestica pripada privatnom vlasniku, ali druge dvije su u vlasništvu države. No, s obzirom na to koliko dugo su živjeli na tom prostru Horvat se, u ime svojih sunarodnjaka, poziva na pravo dosjelosti.

Na novinarski upit je li sa stanjem Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji upoznat saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Horvat odgovara da jest, ali ništa ne poduzima.

Bio je tu za vrijeme poplave još 2014. godine i svašta nam je obećao, a pojavio se i za nedavnog izlijevanja Drave, tvrdi Horvat. “Ja sam mu na jednim od izbora bio protukandidat i od tada je potpuno inertan na probleme svog naroda koji živi na ovom prostoru”, zaključio je Horvat i dodao da će o svemu obavijestiti i pravobraniteljicu za prava djece.

Prozvani saborski zastupnik iz manjinske kvote Veljko Kajtazi kaže, pak, kako nije istina da zapostavlja svoje sunarodnjake iz Koprivničko-križevačke županije. Njih je obišao u više navrata pa i za posljednje poplave.

Zastupnik Roma u Drnje pozvao i potpredsjednicu Vlade RH

“Tada nisam došao praznih ruku, nego sam tamošnjim Romima donio nužne potrepštine”, kazao je Kajtazi te dometnuo da je tom prilikom razgovarao o aktualnim problemima s načelnikom Općine Drnje Petrom Dombajem.

Istovremeno tvrdi da ga Franjo Horvat ni jednom nije pozvao u Koprivničko-križevačku županiju i ukazao na probleme s kojima se Romi suočavaju.

“Horvat misli da može sve sam obaviti, a to nije u mogućnosti jer je zaokupljen radovima na svom poljoprivrednom imanju. Koliko je sposoban rješavati goruće probleme, pokazuje i rušenje naselja za koje sam jučer doznao”, naglasio je Kajtazi.

Saborski zastupnik je obećao da će u ponedjeljak doći u Drnje u pratnji predstavnika Ureda za ljudska prava i prava manjina, a nada se da će poziv prihvatiti i potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga. “Siguran sam da ćemo riješiti ovaj problem”, zaključio je Kajtazi. (Klikni News, Hina)

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!