Plenković: Bit će mi zadovoljstvo obići radove na brzoj cesti prema Bjelovaru i dalje prema Virovitici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bit će mi zadovoljstvo obići radove na brzoj cesti prema Bjelovaru i dalje prema Virovitici, kazao je među ostalim premijer Andrej Plenković na današnjoj tiskovnoj konferenciji povodom prve sjednice proširenog predsjedništva HDZ-a nakon ljetne pauze. Govoreći o tomu što birači mogu očekivati daju li na sljedećim izborima svoj glas toj stranci, predsjednik HDZ-a naveo je i brojne infrastrukturne projekte koji će ili uskoro započeti ili su već u tijeku, poput probijanja druge cijevi Tunela Učka, ali i već spomenutog nastavka izgradnje brze ceste ne samo prema Bjelovaru i dalje preko Bjelovarsko-bilogorske županije prema Virovitici, nego i trasi prema Koprivnici, kao i prema Belom Manastiru.

Plenković je spomenuo i ulazak Hrvatske u euro-zonu i šengensko područje, kao i rast BDP-a koji iznosi 2,7 posto i bolji je i od očekivanja Vlade RH.

Napomenuo je i kako njegov stav i stav predsjednika Republike Zorana Milanovića o uhićenim Hrvatima u Grčkoj nisu isti, već itekako različiti, naglasivši da Vlada pruža pravnu i konzularnu pomoć uhićenima,  a da su im Milanovićeve izjave štetile.

Različiti stavovi predsjednika i premijera

„Dio medija i dio komentatora nastoji plasirati u javnost da je pozicija Vlade i pozicija predsjednika RH ista kada je riječ o huliganizmu i hrvatskim državljanima koji su u pritvoru. Ona je itekako različita”, poručio je Planković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a .

Pozicija je Vlade da stalno govorimo o hrvatskim državljanima, a ne navijačima, osuđujemo nasilje i huliganizam, ali isto tako kao odgovorna Vlada dajemo potporu i pružamo pravnu i konzularnu pomoć hrvatskim državljanima, pojasnio je.

Oni (uhićeni hrvatski državljani) unaprijed su znali da ne mogu gledati utakmicu i nije bilo drugog razloga ići u Grčku nego raditi incident. ”Mi ne smatramo da su oni ratni zarobljenici, nego ljudi koji su svjesno, neki vrlo mladi pa su možda zavedeni, otišli raditi kaznena ili prekršajna djela”, rekao je Plenković.

Jedan grčki državljanin je poginuo, što nije dobro i imalo je reputacijsku štetu za Hrvatsku koju smo išli brzo popraviti i u tome smo brzo uspjeli, dodao je premijer i istaknuo kako je iz prve ruke čuo da su Milanovićeve izjave štetile položaju uhićenih hrvatskih državljana.

Plenković se dotaknuo i rasta BDP-a od 2,7 posto i kazao kako je to daleko iznad prosjeka EU-a.

„Možemo biti smjeli i kazati da bi rast na kraju godine trebao biti  veći i od 2,2 posto”, poručio je.   (KN, HINA)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!