Idući tjedan počinje škola, policija podsjeća da pazite na školarce u prometu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do srpnja 2023. godine evidentirana je 381 prometna nesreća, što je smanjenje za 3,5 % u odnosu na isti period 2022. godine. Evidentirano je 5 prometnih nesreća s poginulim osobama što je povećanje za 66,7 % u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Također, evidentirano je 129 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 4,4 % te 257 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno smanjenje za 3,9 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

– U tim prometnim nesrećama bilježimo povećanje nastradalih osoba u odnosu na isto razdoblje 2022. godine za 8,6 %. Evidentirano je 5 smrtno stradalih osoba što je povećanje za 66,7 % te je teško tjelesno ozlijeđeno 48 osoba, što je povećanje za 14,3 %, a također evidentirano je povećanje lako tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za 5,6 % – pojašnjavaju iz policije.

Od ukupno 203 stradalih sudionika ove godine, 17 stradalih sudionika bila su djeca. Nije bilo poginule djece, 3 djece je zadobilo teške tjelesne ozljede i to 2 u svojstvu vozača te 1 u svojstvu pješaka, dok je 14 djece zadobilo lake tjelesne ozljede i to 1 kao vozač, 10 u svojstvu putnika i 3 u svojstvu pješaka.

Poštujte naše znakove

Kao i prethodnih godina, i ove godine se na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na području Bjelovarsko-bilogorske županije provodi akcija „Poštujte naše znakove“, koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprečavanje ugrožavanja njihovih života u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

Prema podacima Ureda državne uprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u školsku godinu 2023./2024. u prve razrede 26 osnovnih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije upisana su 923 učenika. Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske, u sklopu provedbe akcije „Poštujte naše znakove“, poduzimaju niz operativno-preventivnih aktivnosti.

– S predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te tvrtkama nadležnim za održavanje prometnica, vrši se pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola, te se u slučaju potrebe otklanjaju uočeni nedostatci – pojašnjavaju i dodaju

Na samom početku školske godine, bit će organizirana kraća predavanja, odnosno razgovor policijskih službenika s učenicima prvih razreda osnovnih škola. Tom prilikom učenike će upoznati s temeljnim pravilima bitnim za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. U planu je da se na završetku predavanja ili naknadno, učenicima podijeli prigodan promidžbeni materijal.

Također, u planu je da se organizira nazočnost policijskog službenika prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda, kojom prilikom će policijski službenici, roditeljima održati kratko izlaganje o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, kao i o obvezi korištenja sigurnosne sjedalice, odnosno postolja te sigurnosnog pojasa prilikom prijevoza djece u vozilima.

– Tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave nastojat ćemo u što većem obimu operativno-preventivno pokriti prilazne ceste, ulice i raskrižja u zonama škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Osnovni zadatak policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika te dosljedno poduzimanje svih zakonom propisanih mjera prema vozačima koji čine prometne prekršaje, poglavito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, sankcionirat će se i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola – javljaju iz policije.

Isto tako, u vrijeme trajanja akcije „Poštujte naše znakove“, sukladno prosudbama, vršit će se pojačani nadzor brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola u cilju represivnog djelovanja prema vozačima koji ne poštuju ograničenja brzine.

– U središtu naše županije, dakle u Bjelovaru, bit će organiziran rad pripadnika Prometne jedinice mladeži, a bit će usmjeren prvenstveno u zone osnovnih škola. Njihov osnovni zadatak bit će da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na pješačkim prijelazima u zonama škola, a također pozornost će usmjeriti na sprječavanje i upozoravanje vozača koji nepropisno parkiraju ili zaustavljaju vozila u zonama škola i pješačkih prijelaza na putevima prema školama – poručuju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!