Od oldtimera, preko priče o pčelama, do raspjevanih rukometaša, a sve uz dobri duh Ive Robića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Garešnici prva subota u rujnu donosi još jednu Gariglazbijadu, no ove godine u nešto drugačijem ruhu koju najavljuje direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina Danijela Belak.

– Sve počinje u subotu u 10 sati na Gradskoj tržnici s izložbom oldtimera u organizaciji Oldtimer kluba “Kurbla”. Ta izložba će pokazati stotinjak automobila iz različitih desetljeća prošlog stoljeća, a nakon izložbe slijedi i paradna vožnja gradskim ulicama. Automobili će biti parkirani u Nazorovoj ulici i na Trgu hrvatskih branitelja, a svi koji to žele, moći će sjesti i možda se provozati u tim automobilima – pojašnjava.

Na OPG-u Balja organizirani su dani otvorenih vrata, koji počinju u 13 sati. Bit će to prilika da se vidi poznati prvi hrvatski hotel za pčele.

– Održat će se i predavanje o važnosti pčela, za cijeli svijet i nas ljude. U API komori posjetitelji mogu isprobati udisanje zraka direktno iz košnica – najavljuje Belak.

Večernji program donosi otvorenje izložbe. Budući da je ovo stota obljetnica rođenja možda i najpoznatijeg Garešničana, Ive Robića, u Centru za posjetitelje “Natura 2000” bit će otvorena izložba upravo o njemu i njegovom životu, “Mr. Morgen”, koja će i ostati i dio trajnog postava Centra.

– Nabavili smo njegove fotografije od starih Garešničana, njegovi predmeti i notni zapisi, bilježnice s tekstovima, ploča i raznih slika. Otvorenje je u 19 sati – kaže Belak koja je sigurna kako će izložba biti zanimljiva domaćim stanovnicima, ali i posjetitelja koji dolaze izvan grada.

Ravnateljica Centra Nena Salopek, pojasnila je kako, osim Turističke zajednice, izložbu organiziraju i udruga Sferia Garešnica i svih ostali dionici u turizmu, pod pokroviteljstvom Grada Garešnica i Komunalca d.o.o.

Gariglazbijadu zatvara koncert na glavnom gradskom trgu u subotu od 21 sat. Pred Garešničanima će nastupiti Ivan Jelić i otprije poznat u Garešnici, no po sportskim uspjesima.

– Ivan je nekoliko godina branio za Rukometni klub Garešnica pa mu je naš grad prirastao srcu. No, on nije samo sportaš, već i akademski pjevač. Svaki put kada je tu nastupao, uvijek se tražila karta više. Danas nastupa na velikim hrvatskim pozornicama. Njegov gost bit će Filip Martinić, naš Mister Morgen Junior koji nastupa s Hrvatskim ansamblom Ladom – kaže Belak koja vjeruje da će svi koji dođu uživati u programu. Nakon koncerta slijedi zabava uz DJ Tomeka do ranih jutarnjih sati.

Iako Gariglazbijada traje jedan, ali ispunjen, dan, a u nedjelju je na jezeru Skresovi organiziran također bogati program Fišijade i utrke kajaka.

– To je naša tradicionalna Fišijada, a voditelj programa je Mario Petreković. Kuhat će se fiš od 11 do 13 sati, nakon čega slijedi ocjenjivanje, a u 12 sati je podjela fiša i pečene ribe za sve posjetitelje čime časte Športsko ribolovno društvo, grad Garešnica i Turistička zajednica. Treću godinu zaredom održat će se i utrka kajaka od 15 sati. Svi se mogu prijaviti u muškim, ženskim ili mješovitim parovima. Idealna je to prilika da ljudi iskušaju voziti kajak. Prijave su do početka rujna, no može se prijaviti i na dan utrke, u nedjelju 03. rujna, do 14 sati – pojašnjava Belak, koja najavljuje završetak nedjeljnog druženja uz tamburaše.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!