Pekmezi, rakije, predavanja i šljivarske igre… U Siraču je sve u znaku šljiva!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Sirčani se pripremaju za svoju najveću manifestaciju, 14. Dane šljiva i rakija, a koliko im ta manifestacija znači dovoljno govori to da su uključene sve udruge, mjesni odbori, a program dodatno obogaćuju gosti iz Daruvara, ali i Češke. Zagrijavanje počinje danas (petak, 1. rujna) moto alkom i nastupom Siračkih tamburaša, ali glavni dio je u subotu u Parku Osnovne škole Sirač. Otvaranje je u 11 sati kada će se odmah saznati čije su rakije, pekmezi i džemovi najbolji. Odaziv na ocjenjivanje je i ovoga puta bio dobar.

-Stiglo je 36 uzoraka rakija, a kod pekmeza u dvije kategorije 20-ak. Za drugu godinu ocjenjivanja pekmeza je to dosta lijep broj uzoraka. Pekmezi i džemovi su prijavljeni pretežito iz Sirača, a rakija je pristigla iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine – otkriva načelnik Igor Supan.

Nakon tog formalnog dijela slijedi druženje u sklopu kojeg će se Siračem širiti zamamni mirisi.

-Imamo tradicionalno pečenje rakije, pekmeza. Bit će četredesetak štandova na kojima će se moći kušati rakije, pekmezi, namazi, razni kolači sa šljivama. Bit će i izložba ostalih rukotvorina, a organizirane su i razne igre za djecu, stručno predavanje, likovna kolonija u kojoj će slikari slikati u parku, pa će ljudi moći vidjeti kako nastaje slika – navodi sirački načelnik.

Brojne udruge će u povorci proći središtem mjesta, posjetitelje čeka i bogat kulturno-umjetnički program, a zaboravilo se nije ni na najmlađe.

-U 16 sati nas očekuju igre, te tri igre smo nazvali Šljivarske igre jer je šljiva u fokusu, ali najbolje je doći vidjeti sam o čemu je točno riječ. Natjecat će se tridesetak djece, pa neće nedostajati smijeha i zabave – najavljuje Supan.

Ovogodišnji Dani šljiva i rakija završavaju koncertom Željka Bebeka i afterpartyem Štefanjskih zvona tako da će ovu subotu gotovo svi putovi voditi u Sirač.

Foto: Općina Sirač


PODIJELI S PRIJATELJIMA!