Čazmansko planinarsko društvo ponovno vodi 100 žena na Mjesec

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – “100 žena na Mjesecu” sada je već tradicionalna manifestacija koju je HPD Garjevica iz Čazme pokrenula po uzoru na “100 žena na Mosoru” i “100 žena na Sniježnici” pri čemu čazmanski Mjesec nije nebesko tijelo, magična Luna nego najviši vrh Moslavačke gore s čazmanske strane, a malo je onih koji to znaju, pričaju nam čazmanski planinari. Oni će “mali korak za čovjeka, ali velik za čazmansko planinarstvo” ponovno napraviti ove nedjelje, trećeg rujna i to peti put.

-Ovo nam je sada mali jubilej, peti put. Prvi put smo s tom idejom krenuli 2018. i bilo je dosta skromno, a baš kada se krenulo razvijati dogodila se ona zloglasna korona, pa nas je to malo ‘uštopalo’, ali prošle je godine ponovno bilo oko 150 što žena, što muškaraca tako da to ponovno ide u pozitivnom smjeru – zadovoljan je predsjednik društva Kristijan Čikor.

Planinarskim pohodom “100 žena na Mjesecu” se želi istaknuti ulogu i važnost žena u planinarstvu, ali i kako kažu organizatori cilj je “popularizacija Moslavačke gore, njenih prirodnih ljepota, smaragdnih šuma, povijesnih gradina i njenog vrha, atraktivnog naziva Mjesec”. Na pohod na Mjesec su stoga dobrodošli svi bez obzira na spol i planinarsko iskustvo.

-Iako je naziv pohoda “100 žena na Mjesecu” dobrodošli su i muškarci i to nije samo planinarski nego pohod za sve zainteresirane, pa i one koji nisu dio planinarskih društava. Zašto? Cilj nam je zapravo popularizirati planinarstvo i boravak u prirodi. Staza kojom idemo nije teška i pogodna je za sve dobne skupine – ističe Čikor.

Iskustvo nije potrebno, ali su potrebni standardna planinarska oprema, najmanje dvije litre vode ili izotoničnog napitka, te veselo raspoloženje. Okupljanje je u nedjelju između osam i devet sati na šumskom poluotočiću oko 200 metara od nekadašnjeg izletišta Pleterac. Organizatori kažu da će to biti dobro označeno, na samom pohodu su osigurani vodiči, a sve koji i koje dođu čeka zanimljiv pohod.

-Obilazimo Jelengrad, obilazimo vrh Mjesec, imamo klasično lansiranje rakete. Napravili smo raketu koju lansiramo već pet godina, sudionici se mogu i fotografirati s raketom, imamo čak i astronaute. I na kraju imamo čazmanski grah i druženje, a ove godine smo osigurali i tamburaški sastav i to ženski tako da će svatko tko dođe definitivno uživati – kaže predsjednik Garjevice.

Bilo da je zbog “100 žena na Mjesecu” ili zbog nekog drugog razloga, ali u čazmanskom planinarskom društvu problema s rodnom zastupljenošću nemaju jer su od oko 120 članova polovina žene.

Foto: HPD Garjevica


PODIJELI S PRIJATELJIMA!