Obnovljeni biser povijesne spomeničke baštine Hrvatske ponovno je na svojem mjestu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kolaudacijom u crkvi sv. Marije Magdalene obilježen je završetak radova vrijednih 166 tisuća eura na obnovi orgulja koje se smatraju se jednim od vrhunaca hrvatskog glazbenog i umjetničkog naslijeđa.

Obnovu tog raskošnog instrumenta u potpunosti je financiralo Ministarstvo kulture, a orgulje je na svečanoj misi blagoslovio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, župana Marka Marušića i gradonačelnika Dinka Piraka.

Orgulje su u Župnu crkvu sv. Marije Magdalene u Čazmi vraćene nakon dugogodišnje obnove. To vrijedno kulturno dobro ondje je postavljeno prije 256 godina, 1767. godine, nakon barokne obnove. Izgrađene su u Beču, kod poznatog orguljara Johanna Henckea. Riječ je o rijetkom umjetničkom, majstorskom djelu izrađenom u rokoko stilu, s dva samostalna ustroja – glavnim orguljama s pedalom i pozitivom, koji je ugrađen u korsku ogradu, i ukupno 14 registara. Smatraju se jednima od najljepših, najraskošnijih i najvrjednijih primjeraka rokoko orgulja u srednjoj Europi. Prvorazredni su spomenik kulture i pravi biser povijesne spomeničke baštine Hrvatske.

Nakon mise i kolaudacije orgulja, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije Marko Đurakić održao je koncert.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!