Pred vratima je novi porast broja oboljelih, evo na što svi građani moraju paziti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

I dok smo u proteklim ljetnim tjednima Covid-19 posve smetnuli s uma, izgleda da će nas on sam u narednim tjednima podsjećati da priča s njim nije završila. Naime, u posljednje vrijeme se bilježi, na svu sreću još uvijek tek blagi porast oboljelih. Tako je, prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Bjelovarsko-bilogorske županije proteklog tjedna, od 21. do 27. kolovoza, zabilježeno osam oboljelih, dok je tjedan dana ranije prijavljeno tek pet slučajeva zaraze koronavirusom. Naravno, daleko je to od brojki iz vremena kada je epidemija bila na vrhuncu, no treba imati na umu da je virus među nama i da se lako širi, a značajniji porast oboljelih se očekuje tek ujesen. Još jedna dobra vijest je da se kod oboljelih ne razvijaju teže kliničke slike, već simptomi karakteristični za Covid. Dakle, uglavnom je riječ o povišenoj temperaturi, glavobolji, grlobolji, upali sinusa te bolovima u mišićima. Ono što je drugačije od vremena epidemije je to što oboljeli više ne trebaju u izolaciju, no svakako treba imati na umu da zaražene osobe mogu ugroziti rizične skupine, a to su stariji, kronični bolesnici, trudnice i imunokompromitirane osobe.

Ukinuta izolacija

– Obaveza izolacije za oboljele je ukinuta, no i dalje preporučuje provesti izolaciju u trajanju pet dana za osobe koje se nalaze na bolničkom liječenju, korisnike domova za starije i nemoćne te osobe koje zbog prirode posla moraju dolaziti u kontakt s osobama starije životne dobi, kroničnim bolesnicima, imunokompromitiranim osobama i trudnicama – ističe epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nikolina Obran. Napominje kako sve oboljele osobe trebaju provoditi pojačanu higijenu ruku što uključuje pranje i dezinfekciju ruku te respiratornu higijenu, a to znači koristiti jednokratne papirnate maramice i ispravno ih odlagati, kao i ne kašljati u dlan već u podlakticu.

Oboljeli i maske

– Oboljele osobe mogu posebno ugroziti kronične bolesnike, starije osobe, trudnice i imunokompromitirane osobe te bi s obzirom na to trebale izbjegavati s njima kontakt tijekom deset dana. Oboljelima se preporučuje i korištenje FFP2 maske tijekom deset dana – savjetuje liječnica napominjući da se i dalje svim osobama sa simptomima kompatibilnima s Covid-19 preporučuje testiranje iako, otkriva, trenutno za njim u županijskom Zavodu vlada smanjen interes.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!