Provjerili smo kako se za svjetsku smotru priprema Zoran Piskač

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najbolji županijski, ali i godinama uvjerljivo najbolji hrvatski orač plugovima premetnjacima, Zoran Piskač iz Prgomelja kod Bjelovara priprema se za Svjetsko prvenstvo u oranju koje se ove godine 13. i 14. listopada održava u Latviji. Logistički će to biti zahtjevan pothvat.

-Ove godine idu naši i plugovi i traktori, vozi ih kamion. Mi putujemo za kamionom, kombijem idemo za njim, to će biti nekakvih 12 dana duga turneja jer imamo samo putovanja četiri dana, dva dana tamo i dva nazad – kaže Piskač.

Piskaču će to biti četvrto svjetsko prvenstvo, najbolji rezultat mu je 12. mjesto iz Francuske, a u Latviju odlazi neopterećen rezultatom, pa će i konačne pripreme odraditi ondje.

-Ne može se znati što očekivati. Sve je nepredvidivo, idemo dvije tisuće kilometara daleko i dok ne dođemo ne možemo znati ni kakva je tamo zemlja ni što nas čeka – priča prgomeljski ratar.

Kao iskusan natjecatelj i na svjetskoj razini, zna da način natjecateljskog oranja ovisi o dosta faktora i da je svaka zemlja i svaka parcela drugačija.

-U Njemačkoj je 2018. bilo suho, tvrdo, užas. U Francuskoj je 2014. bilo mokro, pijesak. Nema pravila i dok ne dođemo tamo ništa ne znamo, pa previše ni ne radimo na treninzima ovdje već smo u Latviji uzeli dva dana više od službenog treninga – kaže Piskač.

Sukladno propozicijama Svjetskog prvenstva u oranju, hrvatska delegacija neće biti velika.

-Natječe se još Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije u kategoriji ravnjaka, trener je Siniša Hrgović, a iz Ministarstva poljoprivrede ide Ivica Prpić – kaže Piskač kojem držimo palčeve za što bolje oranje u Latviji.

Foto: BBŽ

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!