Vlasta Bokulić zimnicu priprema po bakinoj recepturi, a evo i recepta za nagrađivani ajvar!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIRAČ – Samo što nisu počele tradicionalne pripreme za zimnicu, a svatko tko je priprema, može garantirati što jedu njegovi ukućani. No, zimnica nije samo spremanje povrtnih i voćnih proizvoda u staklente pred jesen, već zna trajati kroz cijelu godinu. Barem je tako slučaj kod Vlaste Bokulić koja imas svoj OPG.

– Sa pripremom zimnice krećem čim krenu prve jagode od kojih radim džem, zatim slijedi crni i crveni ribiz, poslije višnje i nešto trešanja. Tako da zapravo asortiman koji radim, radim cijelu godinu – kaže Vlasta Bokulić.

Kupci u ponudi OPG-a Vlaste Bokulić iz Sirača imaju puno toga na izbor.

– Od 15-ak voća radim džemove, marmelade i pekmeze, jabučni ocat, sirup od bazge, sirup od jagoda, ajvar koji je poseban jer se radi po staroj recepturi gdje se paprika peče i guli pa u ajvaru nema kožica i koštica – rekla je.

Može se Bokulić pohvaliti brojnim zasluženim priznanjima za svoj rad koji, kako i sama kaže, zahtjeva trud i ljubav tijekom cijele godine.

– Prošle godine smo na sajmu zimnice u Zagrebu i za blagi i za ljuti ajvar dobili zlatnu medalju, a zlato smo dobili i za pekmez od šljiva. Isto tako, 2017. godine smo za naš svima poznati ekstra džem od naranče i đumbira osvojili zlatnu medalju na Svjetskom festivalu džemova u Azarbejdžanu. Sve u svemu radimo, a izgleda da dobro radimo jer su rezultati dobri – priča Bokulić.

Iako priprema zimnice nije šala i lak posao, od kako je u mirovini, Bokulić uživa u onome što radi.

– Sada mi je to igra i stvarno uživam. Polako suprug i ja zajedno radimo, odabiremo voće i to najkvalitetnije, a ne stavljamo ni puno šećera baš zato što je prirodno i ima u sebi svog voćnog šećera – rekla je.

Najviše vremena, kaže, oduzima priprema ajvara, a Bokulić nam je rado otkrila i recept za svoj nadaleko poznat ajvar.

– Treba vremena da se paprika ispeče i oguli. No, ne želimo mijenjati način rada jer to je onaj pravi ajvar koji nije ocijeđen od viškova tekućine. Uvijek rado podijelim svoje recepte i nije to nikakva tajna. Treba naglasiti da u sve treba dodati puno ljubavi i pažnje, posebno oko čistoće voća i povrća te staklenki. Znači, mi stavljamo količinu od nekih 70 do 80 kg paprike te 20 kg patlidžana i sve se to prvo peče. Preko noći ostavimo u zaklopljenoj posudi, drugi dan se guli i cijedi se voda dok se treći dan melje. Koristimo isključivo Zvijezdino suncokretovo ulje – rekla je.

Kupci se Bokulićima uvijek iznova vraćaju što je najbolji dokaz koliko se njihove proizvodi na tržištu cijene.

– Vjerojatno dobro radimo jer nam kupci ne bi dolazili da nije tako. Imamo puno onih kojima šaljemo poštom, dolaze nam na kućni prag. Na sajmove ne idemo toliko kao prije, ali uvijek obavijestimo naše kupce putem Facebook stranice kada smo na nekom sajmu. Jedan od glavnih sajmova na koje idemo i za koji se pravo pripremamo je Sajam zimnice u Zagrebu, a od devet do sada održanih bili smo na njih osam – rekla je Bokulić.

Cijene, kaže, nisu dizali godinama, a dolaskom eura one su samo zaokružene.

– Cijene smo samo zaokružili i to, primjerice, da nešto nije 4,90 eura nego je 5 eura. Nastojimo se poistovjetiti s kupcima jer nije ni njima lako. Nekako to sve skupa ide, a nadamo se da će s vremenom biti samo bolje – zaključuje.

FOTO: Facebook OPG Vlasta Bokulić


PODIJELI S PRIJATELJIMA!