Evo koliko studenti plaćaju najam stana u Bjelovaru i što im je najveći izazov

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ususret početku nove akademske godine, studenti Veleučilišta u Bjelovaru koji će tijekom studija živjeti u Bjelovaru ponovno muku muče s najmom prostora za život. Iako su studentski troškovi u Bjelovaru niži u odnosu na veće gradove poput Zagreba ili Rijeke, cifra koju stanodavci traže za mjesečni najam stana iz godine u godinu sve je veća. Prodekanica Tanja Badrov, prodekanica za razvoj VUB-a, kaže da prosječna cijena mjesečnog najma stana veličine od 30 do 45 četvornih metara u relativnom centru grada iznosi 250 do 300 eura, ovisno o veličini, lokaciji i uređenosti.

„Najam stanova u Bjelovaru niži je nego u Zagrebu ili Rijeci, ali u Bjelovaru je izazov to što je malo stanova za najam u ponudi. Studenti najčešće traže manje stanove, znaju i zajednički unajmljivati stan kako bi smanjili troškove, a popularne su i kuće za najam u kojima može živjeti pet do šest studenata istovremeno”, govori prodekanica Badrov. Prema informacijama kojima raspolaže, najniža cifra koju će student izdvojiti za mjesečni najam iznosi 135 eura, ne računajući režije.

I dok je redovitim studentima koji žive izvan Bjelovara potreban dugoročni najam, postoje i izvanredni studenti koji predavanja imaju vikendom pa se u tim danima odlučuju na kratkoročni najam soba ili apartmana.

Stambene muke studentima VUB-a svakako će olakšati izgradnja Studentskog doma u Nazorovoj ulici, no za svečano rezanje vrpce na tom doista velebnom objektu trebat će najmanje godinu i pol do dvije godine dana, i to ako svi natječaji prođu bez puno žalbi, a posao dobiju građevinci koji se razumiju u gradnju.

Prema najavama, u tom bi objektu trebala biti 63 ležaja i pripadajuća menza, s jednom kupaonicom na dva do četiri studenta, što je i iznad standarda.

Foto: Pexels


PODIJELI S PRIJATELJIMA!