Počela montaža modernih svjetiljki, dnevno će se postavljati 60-ak komada. Evo kada će sve biti gotovo…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U ulici Put žrtvama u Lugu počela je montaža prvih modernih svjetiljki u gradu Bjelovaru. 

Naime, tijekom tri mjeseca zamijenjeno će biti oko četiri tisuće svjetiljki što će Grad Bjelovar koštati milijun i 436 tisuća eura. Tvrtka ‘Pametna energija’ je izvođač radova koja je dobila posao na javnom natječaju. 

-Planiramo zamijeniti dvije trećine rasvjetnih tijela na području našega grada. Grad je za to digao kredit na deset godina, kamata je 0.25 posto. Uštedjet ćemo milijune eura upravo na ovoj zamjeni rasvjete zbog smanjenja potrošnje energije, a smanjit će se i svjetlosno onečišćenje, emisija CO2. Dobit ćemo bolju, moderniju, efikasniju i štedljiviju javnu rasvjetu  i ono što je najbitnije, štedit će novac poreznih obveznika grada Bjelovara – kazao je gradonačelnik Hrebak i dodao da će ušteda energije biti 60 do 70 posto, a možda i više. 

-Zahvaljujem se tvrtki ‘Pametna energija’ koja je dobila posao na javnom natječaju i koja je uzela lokalnog izvođača radova, dakle bjelovarsku tvrtku Rotor koja montira nove svjetiljke. Procjena je i da će se postavljati 60 do 70 svjetiljki dnevno i da će sve biti gotovo za otprilike tri mjeseca – dodao je Hrebak. 

Marko Perlić inženjer izvođača tvrtke ‘Pametna energija’ rekao je sljedeće:

-Svjetiljke su hrvatske proizvodnje, pametne su, znači i hardverski i nema rasipanja svjetlosti i opremljene su tako da u kasnim noćnim satima, tamo iza ponoći kada je slabiji intenzitet prometa se dodatno reducira svjetlo 

Stjepan Kusturin, član Uprave tvrtke Rotor kazao je da je ovo jedan od zahtjevnijih poslova koji obavljaju. 

-Radimo na montaži javne rasvjete, imamo iskustva, to smo već radili u Zaprešiću, ali u roku od tri mjeseca je zahtjevno zamijeniti jer u tom poslu uvijek ima dodatnih problema koji se javljaju na terenu, ali vjerujem da ćemo sve stići – kazao je Kusturin i dodaje. 

-Fenjerima na korzu je napravljen retrofit, ubačeno je led svjetlo, stup je povišen za 70 centimetara radi bolje osvjetljenosti. Taj led je napravljen ispod 3 tisuće kelvina, a dalje ćemo vidjeti – kazao je Kusturin. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!