Garešnički pjesnik na putu od Modre laste do Svjetske antologije pjesništva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prošlo je već sedam godina otkako se Mile Grgić otisnuo iz svog moslavačkog kraja i skrasio u Beču. Privatni su bili razlozi za to. Nedavno je otvorio samostalnu firmu. Radi kao monter kuhinja, parketa i restaurator namještaja i starih objekata. Kada je tek stigao u Beč završena škola za drvnog tehničara omogućila mu je da brzo nađe posao. Radio je i kao kuhar u jednom od najpoznatijih ribljih restorana u Beču. Ipak, ono sa čim je skrenuo pažnju na sebe je – poezija.

Pjesme razasute su poput biserja

Mile je ugledao svjetlo dana 12. kolovoza 1990. u Kutini, no mladost i školovanje proveo je u Garešnici i Dišniku. To je dio života koji mu i danas najviše ispunjava srce i dušu, a upravo zahvaljujući nostalgičnim sjećanjima nastaju brojne pjesme, koje je počeo pisati još u osnovnoj školi. Ozbiljnije ih piše od svoje petnaeste.
Danas u Grgićevoj poeziji prevladava nostalgični memento za starim krajem, ali i svakodnevnim zbivanjima koja ga okružuju. Ljubav je također izvor njegovog nadahnuća, ali i poviješću ispunjen velegrad, kakav je Beč. Do sada je napisao preko tisuću pjesama. Dakle, velik opus, no do sada nije objavio ni jednu samostalnu zbirku poezije. Njegove pjesme razasute su poput biserja u mnogobrojnim skupnim zbirkama. Objavljene su u nekoliko međunarodnih zajedničkih zbirki poezije. Točnije, do sada u 24 zbirke i dvije još neobjavljene.
– U pripremi imam jedan projekt o kojemu ne bih puno pričao zbog krađa i plagijata. Projekt će biti zaštićen i nekolicina knjiga će biti tiskana na brailleovom pismu za slijepe. Nakon toga u tisak ide moja prva samostalna zbirka koja će sadržavati šezdesetak pjesama – priča nam Mile.
Kako saznajemo, izdavanje će biti u suradnji s izdavačkom kućom Diligo Liber iz Zagreba, gdje će u 150 primjeraka biti tiskane pjesme na brailleovom pismu za slijepe. Te zbirke će Mile pokloniti školama u županijama koje pohađaju slijepe osobe, djeca i odrasli.
Mile pjesme ljubavne tematike, kao i one koje odražavaju nostalgiju za rodnim krajem, često objavljuje i na facebooku.
Piše, kako nam otkriva, kada ga „ulovi“, a kada dođe inspiracija pjesma brzo nastane. Uglavnom nastaju spontano, na radnom mjestu, u prirodi. U slobodno vrijeme bavi se ribolovom, nogometom i numizmatikom.

Suradnja s Južnim vjetrom

Prva pjesma mu je objavljena još u Modroj lasti, a od zajedničkih zbirki prve su objavljene u zbirci „U zagrljaju stiha“.
Prije dvije godine je ušao i u svjetsku Antologiju pjesništva, gdje je od dvije tisuće pjesnika upao u zlatnu ekipu Hrvatske i bio zastupljen u toj antologiji sa svojim pjesmama. Mile je do sada za svoj pjesnički rad dobio mnoštvo zahvalnica i priznanja te osvajao nekoliko prvih mjesta mjeseca u pisanju „poezije iz rukava“.
Što se uzora tiče posebno mu je drag Ivo Andrić.
– Već duže vrijeme radim tekstove i poznatim narodnjačkim pjevačima folka, turbofolka, balade i kriške namjenske muzike, a odnedavno sam počeo surađivati i s popularnim Južnim vjetrom – otkirva Mile.
Do sada mu je uglazbljeno dvadesetak pjesama. Spomenimo da je posvetio i uglazbio pjesmu gradu Garešnici, u suradnji s Nenadom Krupljanom iz Velike Bršljanice, pod nazivom “Tebi grade“.
Cilj mu je sve to prenijeti ili bar ostaviti iza sebe sinu Lucianu i kćeri Ariji. Veliki vjetar u leđa mu daje supruga Tea s kojom vodi miran i ugodan život.
Mile koristi i ovu prigodu da zahvali svima koji ga vole i cijene njegov rad, a kao zahvala daruje im svoju pisanu riječ kako za oko tako i za uši. Samostalna zbirka koju planira bit će promovirana u Garešnici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!